Всяка година бяс става причина за смъртта на приблизително 59 000 души по света.

Вирусът на бяс продължава да се среща в дивата природа, периодично прониква в градовете с ухапани животни.

За хората вирусът може да се окаже фатален, ако не бъде поставена ваксина в най-близко време след ухапване от болното животно.

Бяс не подлежи на лечение, като при липса на спешна медицинска помощ тази болест води до летален изход в 100% от случаите.

Оттам е и този панически страх и множеството заблуди, възникващи въз основа на него.

Кои са заблудите за бяса най-вредни за здравето

Бяс разпространяват само кучета, котки и лисици

Да, но също и златки, мишки, плъхове, едър рогат добитък и всякакви екзотични животни – маймуни, еноти и др.

Интересно е, че вирусът на бяса е в различни разновидности в зависимост от вида на животното.

Както показва практиката, тези варианти са опасни и за другите видове. Няма специфична човешка разновидност на бяс. Но хората се уязвими пред вируса на бяса.

За заразяване е необходим директен контакт с болни животни

Някои участъци на човешкото тяло притежават повишена проницаемост за инфекциозни агенти, сред които и  вирусът на бяса.

Това е лигавицата, устната кухина, дихателните пътища, очите. Известен е случай как болна котка киха, и нейната слуз с вируса попада на лигавиците на ветеринаря. И лекарят умира след 2 седмици.

Достатъчно е да се погали болно животно

Тази заблуда противоречи на горепосоченото. Но това е просто другата крайност, в която изпадат повечето пред страха от болестта.

Когато се говори за опасността от попадане на слюнка, се има предвид, че на кожата са възможни увреждания, напуквания, чрез които вирусът може да попадне и в кръвта.

Тези увреждания могат да бъдат получени в случай на нападане на куче. До пълноценно ухапване е възможно да не се стигне, но драскотините по кожата са напълно достатъчни, за да започне инфекцията да се разпространява по тялото.

Промиването на получените при нападението на животно нахапвания и драскотини е много правилно, но не се гарантира пълна защита от вируса.

Същевременно неувредената кожа е непроницаема за вируса на бяса. И в козината вирусът не оцелява, загива много бързо и когато е изложен на атмосферните влияния. Затова галенето на бясно куче е безопасно, докато то не е ухапало никого.

Бясното животно се бои от вода

Това е най-разпространената заблуда. Предполага, че заразеното животно избягва водата. Но практиката на ветеринарите показва, че състоянието на парализа на гълтателните мускули, когато животното престава да пие вода, настъпва 2 дни преди неговата смърт.

През останалото време то с охота пие вода и не показва признаци на хидрофобия.

Пяна от устата на бясното животно

Характерна картина, по която незабавно опознаваме бясно куче – полуотворена уста и пяна от устата.

Устата на заразеното с бяс животни наистина винаги е полуотворена, а пяната предполага повишено образуване на слюнка, което невинаги се наблюдава, особено в ранните стадии на заболяването.

Бясното животно е агресивно

Още една опасна заблуда, далеч невинаги бясното животно се държи агресивно. Докато вирусът на бяса „пътешества” из главния мозък, може по никакъв начин да не се проявява.

Известни са също случаи на тиха форма на бяс. Дивите животни често напълно губят бдителност.

В повечето случаи тяхното поведение не е агресивно, а напротив, стават прекалено ласкави и мили.

Кучето с пяна на устата, което започва да гони всичко, което види, е по-скоро изключение от правилото.

Затова и излизащото от гората диво животно, което изобщо не се бои от хората, и дори търси контакт с тях, – било то таралеж, е повод да стоим по-далеч от него.

Характерни проявления на бяса са повишение на температурата на животното до над 41 градуса. Зениците му не реагират на светлина.

Самите те са разширени, често се наблюдава изпадане на т.нар. трети клепач. Лигавиците са често бледи, а устатата посинява.