Какво е това – страх от болест, срам, заради собствените дребни прегрешения, отстъпление от правилния начин на живот? Нека да опитаме да разберем, защо ни се случва да лъжем лекарите и как да избегнем недомлъвките, когато тяхното професионално мнение може да изглежда жизнено важно.

Всички пациенти изкривяват реалността пред лекарите

Всички пациенти лъжат или по-точно, коригират реалността. Това, разбира се, не пречи те да бъдат лекувани, тъй като е по-важна лекарската истина – символичната или емоционална.

Основният въпрос е защо хората постъпват така? Повечето от нас възприемат лекаря като същество, стоящо над всичко и над всички.

Това е своеобразен магьосник и ясновидец, който знае за нашия живот и за смъртта нещо, което ние, дори не можем и да си представим.

Същевременно е и съдия, защото ни казва, че поведението ни е неправилно.

Когато се събличат някои пациенти не се чувстват в безопасност пред лекаря и се стараят предварително за всеки случай да се защитят, което може да доведе до различни форми на симулация и на лъжи.

Лекарят всъщност само изпълнява своите функции, служи за водещ на терапията, помагащ ни да намалим страданията.

Случва ни се да лъжем лекари, и затова има най-малко 4 причини, които ни тласкат към това.

От чувство за симпатия

Ако сме при същия личен лекар, както и нашите роднини, то усещаме, че докторът е по-добре запознат със семейната история, отколкото би ни се искало.

Пациентите изпитват симпатия към такива лекари. Стараят се да ги предпазят от последствията на своето неправилно поведение, страхуват се да не засегнат техните чувства или да се окажат предатели по отношение на тях.

Други пациенти пък постъпват така, защото смятат, че лекарят не може нито да ги изслуша, нито да ги разбере.

И ако става въпрос за взаимодействие между класически методи на лечение и хранителни добавки, растителни средства, етерични масла, то премълчаването може да се последва от негативни последствия за здравето.

Повече от 60% от попадналите в болница, поради неправилно съчетание на препарати, са стигнали дотам, тъй като са пазили в тайна от своя лекар фактът, че приемат хранителни добавки.

От срам

Трудно е без всякакво притеснение човек да се признае, че например, страда от гъбички на краката, дерматит, инфекция или други дребни проблеми в интимната сфера.

Лекарите са и за това, да изслушват всичко. Извън лекарския кабинет нищо не излиза, тъй като те са длъжни да пазят лекарска тайна.

Не трябва да се рискува, да се премълчават проблеми или да се стига до ситуация, при която да се повишава значително риска от безплодие.

Да се допуска това, при положение че е достатъчен един курс с антибиотици или други капсули против инфекции, за да се разреши проблема.

Някои жени е необходимо да преодолеят своя страх и да признаят, че въпреки бременността, която все още не им личи, са си позволяват да пият малко вино, за да свалят напрежението.

Същото се отнася и за пушенето, което трудно се съчетава с противозачатъчните. Няма смисъл да се казва на гинеколога, че се изпушват по 1-2 цигари на ден, когато е по цяла кутия.

От страх

Страхът трудно се поддава на контрол и понякога ни докарва до положение да си заравяме главата в пясъка. Така 59-годишна Мария, която се страхува много да не ѝ открият рак на гърдата или на шийката на матката, не е била при гинеколог от раждането на своя малък син, който вече е на 30.

Страхът от резултата не позволява на 25-годишната Анна да си направи тест за ХИВ и да признае на лекаря, че е правила секс без предпазни средства.

Най-важното, за което трябва да помним е, че ако страхът парализира и ни пречи да действаме, това може да е опасно за живота.

От корист

Да излъжеш, за да получиш рецепта за лекарство, например, антидепресант или сънотворно, или болничен, с това лекарите са запознати повече от добре.

Тази игра с медикаментите не минава без последствия за здравето. В дългосрочна перспектива това ще доведе до проблеми с черния дроб, сърцето и с щитовидната жлеза.