Пиодермиите или гнойно-възпалителните кожни заболявания – това е често срещан проблем както в детска, така и в зряла възраст, която при липса на лечение може да стане причина за редица усложнения.

Използването на израза „възпален фурункул” не е съвсем вярно, тъй като самият фурункул сам по себе си е възпален космен фоликул с разпространение на патологичния процес към прилежащата мастна жлеза и околните меки тъкани.

Какви са причините за възникване на фурункули, а също и възможните методи на лечение?

Как може да се излекува възпален цирей

Причини за развитие на фурункул

Това заболяване е с инфекциозна природа и се предизвиква от стафилококи. Под въздействието на стафилококовата флора, проникваща в космения фоликул е възможно развитие на остро гнойно възпаление, разпространяващо се към околната подкожна-мастна тъкан с образуване на пустула впоследствие и местни признаци на възпаление.

Основни предразполагащи фактори са замърсяване на кожата и нарушение на нейната цялост, например, при разчесване, а също и понижаване на нивото на имунна защита.

С такъв патологичен процес се сблъскват хора, които имат хронични инфекциозни огнища в организма, страдащи от различни соматични патологии, които са на имуносупресивна терапия.

Лечение при фурункул

Важен момент е, че самолечението при фурункул – това е опасно занятие, което може да доведе до сериозни усложнения.

Особено силно това се отнася за патологичните огнища, разположени в областта на лицето.

Подходът при лечението на това заболяване е в зависимост от неговия стадий. В стадия на съзряването е показно местното използване на ихтиолов мехлем, притежаващ противовъзпалително и антисептично действие, приложение на суха топлина, ултравиолетова терапия.

Ако фурункулът се спука, се назначават местни средства, които ускоряват отделянето на гнойно-некротичния връх.

Сред подходящите средства за тази цел е хипертоничен разтвор на натриев хлорид, протеолитични ензими.

След отделянето на гнойта и на некротичните маси се препоръчва местно използване на антибактериални препарати, например, аминогликозиди.

Планът за лечение следва да бъде допълнен с ранозаздравяващи средства.

Ако фурункулът се локализира в областта на лицето, се назначава системна антибактериална терапия. Аналогична е ситуацията и при твърде големи размери на патологичното огнище, усложнено при рецидивиращо протичане на болестта.

В отделни случаи може да е необходима хирургична интервенция. През 2012 г. са публикувани резултати от изследване, целта на което е повишаване на ефективността на лечението при фурункул на лицето чрез включване в схемата на традиционната терапия антиоксидантни препарати.

Установява се, че използването на антиоксидантната терапия значително повишава ефективността на класическата схема за лечение на фурункули на лицето.

Образуването на фурункули се отнася към сложните и опасни кожни заболявания. Основната причина е, че при неправилно и непълноценно лечение това заболяване увеличава риска от развитие на сепсис, тоест заразяване на кръвта.

Освен това при усложнена форма на фурункулоза, когато фурункулът не е един и размерите на възпалението превишават нормата на обикновена пъпка, се повишава и риска от образуване на белези.

На проблемното място се появяват грозни и груби белези, които не могат да се премахнат.

Белезите от циреи реагират остро на хлад, придобиват синкав оттенък, трудно е да се скрият, дори и под фон дьо тен или с друг козметичен коректор.

Причини за поява на циреи

Не може с точност да се даде определение защо при едни хора се появяват фурункули, а при други не. Причини за развитие на това заболяване е възможно да са:

  1. Инфекции, проникващи чрез рани и микронапуквания на кожата. Когато златистият стафилокок прониква в дълбоките слоеве на дермата, се развива това заболяване.
  2. Генетична предразположеност – рядко се признава този фактор, тъй като наследственото предаване на фурункулоза е рядко явление, и не е напълно изучено.

Усложнения след поява на циреи

Както и повечето кожни заболявания, фурункулозата причинява едновременно и физически, и козметичен дискомфорт. Всички циреи са болезнени, не изглеждат и привлекателно.

Основната опасност е в това, че при цирей е възможно да се развият второстепенни кожни заболявания.

Усложнения често се развиват при заболявания, възникващи в назолабиалния триъгълник или на лигавицата на носа. Ефективното лечение на фурункули в този зона изисква повишено внимание и професионализъм.

Веднага след това появата на циреи, особено ако са повече от един, трябва да се потърси помощ от специалист.