Имунната система на човека е много важен механизъм и е отговорна за защита от различни инфекции и провокатори.

Механизмът изглежда, сякаш много просто – провокаторът попада в човешкия организъм, активизира се образуването на специални клетки и антитела, които разпознават вредния микроорганизъм и го унищожават.

Трудът в тази фабрика, образно казано, на практика не спира, тъй като човек е заобиколен от много микроорганизми.

Случва се и обаче в тази балансирана система да възникват нарушения. И тогава човек се разболява.

Тежестта на протичането на заболяването при него също зависи от силата на неговия имунитет – колкото е по-силен, толкова по-леко ще бъде на организма да се справи с провокаторите.

Традиционно по време на преходния период при смяната на сезоните се говори, че имунитетът след дълга зима е значително отслабен, витамините, които приемаме от храната не му са достатъчно и е възможно разболяване.

И не всички можем да разпознаем какви сигнали показват, че имунната система се нуждае от помощ.

Признаци на слаб имунитет

Имунитетът – това е вселена на нашия организъм. И как да разберем, че нещо не е както трябва. Следва да се разбере, че за намаляването на защитните сили на организма влияе цяла съвкупност от фактори.

Понижаването на защитните сили на организма е буквално неизбежно, ако има:

 • Нарушение на режима на сън с недоспиване, различно време на ставане;
 • Нарушаване на хранителния режим – гладуването и преяждането е еднакво вредно, както и да не се следи за качеството на храненето.
 • Преумора;
 • Стрес;
 • Вредни навици;
 • Заседнал начин на живот, недостиг на физическа активност;
 • Неблагоприятна екологична обстановка.

Тези фактори могат да се определят като основни за отслабването на имунитета. Не всички точно могат да разпознаят какви сигнали могат да се оценяват като първи сигнали за отслабване на имунитета.

Следва да се обърне внимание, ако усещаме редовно:

 • Хронична умора, когато след почивка остава усещането, че сякаш изобщо не я е имало.
 • Сънливост или обратно, безсъние, особено ако те възникват без каквито и да е предпоставки.
 • Бързо уморяване и раздразнителност.
 • Наличие на главоболие.
 • Развитие на периодични болки в мускулите и в ставите.

При поява на такива сигнали следва да преразгледаме своя режим и да потърсим лекарска помощ, който може да изпише витамини или други средства за профилактика и подобряване на ситуацията с имунитета.

Влошаване на ситуацията с имунитета

Важно е да се разбира, че ако първите сигнали на организма за помощ са игнорирани, то нараства риска от влошаване на ситуацията и поява на по-силни сигнали.

По-сериозни сигнали, сигнализиращи за влошаване на имунитета и слабост на неговата защита, могат да са следните проблеми:

 • Чести остри респираторни заболявания – да се обърне внимание на проявленията на простудни заболявания, които се наблюдават 4-6 пъти в годината;
 • Усложняване на протичането на острите респираторни заболявания, например, те могат да продължават по-дълго – повече от 2 седмици, това вече е повод да се обърне внимание.
 • Повтарящи се проявления на инфекции – това може да са проявления на херпес на устните и в носа, проблеми с изхождането, развитие на фурункулози, проявление на такива УНГ проблеми като синузити, отити и ангини.

Също е повод за безпокойство, ако телесната температура се повиши до 37-37,5 градуса. Всичко това сигнализира, че организмът не се справя със собствените си сили и му е необходима помощ.

Как да възстановим здравето си

Начините да възстановим здравето си са много. Съвети, препоръки, лекарствени препарати – списъкът е безкраен. От елементарните съвети – вече можем да ги наречем, дори банални – промени в хранителния режим в посока по-здравословен, рационален и балансиран, спиране на традиционно вредните храни.

Пролетта, както никога са необходими витамини, а това означава плодове и зеленчуци, но не е нужно да се изпада в крайности, желателно е да се придържаме към разумния подход.

Също е необходимо повече движение – разходките преди лягане следва да се препоръчат, замяната на дивана пред телевизора, ако не работите далече от дома, е добре да се прибираме по-често вкъщи пеша, а не с личния автомобил или с обществения транспорт.

Разбира се, необходимо е да се погрижим за пълноценния сън, спокойствие на нервната система и справяне с вредните навици. Също не трябва да се забравя за елементарната лична хигиена – редовно миене на ръцете, да не пипаме лицето си с ръце и т.н.

Що се отнася до медикаментозните препарати, то не трябва да си ги изписваме сами, макар и да се изкушаваме и наличието на голямо количество варианти в аптеките, не трябва да ги приемаме.

Желателно е да се направи консултация с личния лекар, който ще подбере оптималния вариант, и дозата и курса.

Вариантите за закаляване също следва да се консултират с личния лекар, за да не си навредим. Най-доброто време за закаляване не е пролетта, а през лятото, тъй като през преходните сезони и без това организмът е уязвим.