За всеки човек рождения му ден не преминава безследно, дори и старателно да се преструва, че не го отбелязва и изобщо е забравил, но тази важна за него дата рано или късно напомня за себе си.

Дори има и синдром на рождения ден.

Що за феномен е това и как влияе

Значима дата

Синдром на рождения ден – това е психологически феномен, който отдавна е описан в психоанализата. Свързан е с това, че при всеки човек, който наближава юбилей – 30, 40, 50 и 60, се актуализират определени преживявания.

Психоаналитик отбелязва, че в този период както показва практиката, се увеличава:

  • Риска от тревожни разстройства;
  • Депресивност;
  • Вероятност от разрушително поведение.

Това се случва обикновено няколко седмици преди събитието. Първоначално никой не разбира какво се случва. Но след това се установява, че за всяка възраст са характерни определени преживявания.

Например, 25-30 години и фактът, че човек живее в културата на достиженията и на младостта, когато старостта е едва ли не обидна дума, и е такава в съвременния свят.

С наближаването на рождения ден човек в такава ситуация започва да си мисли, дали е успял с всичко, вписва ли се и какво се случва с него, не губи ли нещо от това, тоест възрастта актуализира у човек някакви негови страхове и преживявания.

Такива страхове могат да са както собствени, така и натрапени отвън. Когато мъж или жена навършат 30 или 40 години трябва да са направили нещо, например, да са създали деца, семейство и т.н.

И естествено, че при приближаване на заветната дата при човек прагът на тревожност е повишен.

Несъзнателно си мисли, че е необходимо да си направи някакви равносметки, да направи нещо.

Към този възрастов праг нещо е необходимо да постигне, например, да получи грамота, да има диплома за висше образование, да посади дърво, например, тъй като вече е на 30 години, например.

Вътрешно подмладяване

Това се случва на фона на още един феномен. Човек постоянно изпитва натиска на времето – времето на живот, ритъма на живот, необходимо е да успява в нещо.

И през последните 5 години все по-често се говори за субективна възраст, когато човек е на 30, а се чувства все още на 25.

Създава се феноменът на подмладяването. Защо човек се подмладява?

В основата на тази илюзия е това, че човек е принуден да се сблъсква със страхове, да подмладява себе си, за да може по възможност да бъде ефективен, и да отложи някакви неща, за да успее да ги направи по-късно.

Субективното възприятие за себе си, когато има чувство, че си по-млад, отколкото си всъщност, също е свързано със синдрома на рождения ден.

Как да се справим

Разбира се, тези, които не искат да се засягат преди важната дата, трябва да помислят как да се справят с това състояние. Още повече, че при желание изход има.

Първо е необходимо да спрем да мислим, че за нашата психика има време. Това е казано още от Зигмунд Фройд, за нашата психика, подсъзнателното няма време.

Тя живее извън времето, по логически вариант. Какво означава това? Фактът, че не трябва да търпим себе си, всичко ще бъде с времето.

При наближаване на рождения ден първото, което трябва да се направи, това е да се зададе въпроса – от какви неща сме доволни?

Изобщо трябва да спрем да говорим за постижения, придобивки.

Също трябва да премахнем и външните атрибути. Ако обществото казва, че на 30,40 и 50 трябва да имаме нещо, да не използваме сурогатни потребности, да не се сравняваме с другите.

Възходящите и низходящите сравнения водят до това, че да изпитваме усещаме за изпуснати възможности, усещане за депресивност – и защо, ако нещо не е така. Основната задача е да си направим свой собствен маршрут на развитие. Да определим за себе си какво искаме към тази възраст.