При 61-годишна американка учените откриват уникален синдром на ферментация в пикочния мехур. Заради тази патология в организма на жената постоянно се образува алкохол, който се отделя с урината.

Алкохол се образува в урината на жената, прави цироза

Жителката на Питсбърг, страдаща от цироза, била в листата на чакащите за трансплантация на черния дроб на Пресвитерианската болница при Медицинския център на местния университет.

При такива случаи алкохолът е противопоказен, но лекарите заподозрели, че жената страда от алкохолна зависимост, тъй като всеки път изследванията на урината показват положителен резултат за алкохол.

Американката трябвало всеки път да доказва на лекарите, че не употребява алкохол, докато не било направено детайлно изследване и не откриват истинската причина.

Първото, на което обръщат внимание учените, това са разликите в резултатите от изследванията на кръвта за етанол и на урината. В кръвта не се откривали метаболити на етанол, докато в урината – да. Освен това при жената отсъстват симптоми на алкохолна интоксикация.

Друга странност е присъствието в урината на голямо количество глюкоза – това състояние е хиперглюкозурия – в съчетание с образуване на обилно количество дрожди, които са идентифицирани като Candida glabrata – естествени аналози дрожди, които обикновено не се откриват в такова изобилие в човешкия организъм. Тези резултати помагат на лекарите да открият истината.

В урината за първи се откриват дрожди, които образуват алкохол

За първи път в историята учените се сблъскват с патология на пикочния мехур, предизвикана от дрождовидни гъбички Candida glabrata, които преработват захарта, постъпваща в организма, и образуват етанол.

Случаите на дрождена ферментация, при която се произвежда алкохол от тялото, това е рядко заболяване, при което етанол, в количества, достатъчни за напиване, се образуват от определени типове дрожди или бактерии в резултат на ендогенна ферментация в храносмилателната система.

В миналото са описвани случаи на дрождена ферментация в червата, но случай, когато гъбичките колонизират пикочния мехур, са открити за първи път.

Възможно е да било налице съвпадане на 2 фактора – наличие на гъбички в пикочния мехур и постоянно присъствие на голямо количество захар в организма на жената, която дълго време страдала от диабет.

Този вид кандида много напомнят на бирените дрожди. Ситуацията е уникална, дрожди, образуващи етилов спирт, колонизират пикочния мехур на жената и водят до развитие на алкохолна цироза на черния дроб.