Традиционните слънцезащитни средства отразяват вредните ултравиолетови А лъчи и така не допускат увреждане и преждевременно стареене на кожата. А новата съставка е още по-добра – пази кожните клетки от въздействието на слънчевите лъчи отвътре навън.

Осигуряването на защита вътре в клетката, където слънчевите лъчи нанасят най-големи щети на клетката. Това съединение осигурява безпрецедентна защита срещу рак на кожата, както и срещу опасните последствия, проявяващи във фотостареене, като торбички, бръчки и петна.

Съединението, наречено „mitoiron claw“, прониква във вътрешността на клетките и предотвратява екскрецията на желязо от тях под въздействието на ултравиолетовите лъчи. Ако е в достатъчно големи количества, може да доведе до разрушаване на клетките.

За да разберат защо екскрецията на желязо е такъв голям проблем, трябва първо да се установи как ултравиолетовите лъчи засягат и предизвикват увреждане на клетките.

Радиацията от слънцето отключва свободните радикали, за които, както е известно, са високо активни кислородни молекули – в кожата, които след това да причинят увреждане на ДНК, клетъчни мембрани и белтъци.

Освобождаването на желязото от митохондриите на клетката изчерпва нейните енергийни запаси и я принуждава да образува повече свободни радикали.

С други думи, UVA унищожава клетките, което пък може да доведе до рак на кожата.
Това също води до провисване на кожата, поява на бръчки и преждевременно стареене, както може би сте забелязали, като сте се припичали много време на слънце като дете.

За борба с всички тези последствия от слънчевото излагане, изследователи от университета в Бат и Кралския колеж в Обединеното кралство, разработили това съединение, което е вид хелатор – съединението, което се свързва с железните атоми.

И така се връща желязото, което е било освободено от митохондриите и се предотвратява освобождаването на допълнителни свободни радикали.

Ролята на желязо-медиираното увреждане, дължащо се на излагане на кожните клетки на ултравиолетови лъчи от типа А е била подценявана в продължение на много години, казва член на екипа учени от университета Бат.

За ефективна защита от УВА-индуцирано от желязо увреждане на кожата са необходими силни хелатори, но до този момент са съществували токсични ефекти, които биха да се проявяват от ненасоченото към компенсиране на железния дефицит в кожните клетки.

Новото вещество обаче въздейства само на ултравиолетовите лъчи от типа А, като също е необходима така и срещу типа В лъчи, късовълнова радиация, която е все още по-голям риск, когато става дума за рак на кожата.

Следващата стъпка е да се добави съединението в съществуващите спрейове и кремове със защита от ултравиолетови лъчи тип В.

Въпреки че първоначалните резултати от приложението на това съединение са обещаващи, като са тествани само върху човешките клетки, които са отгледани в лабораторни условия.

Но пък учените смятат, че съединението до 3-4 години вече ще се включва в състава на съществуващите слънцезащитни средства.

Сегашните слънцезащитни продукти не може да се каже, че са неефективни, но със сигурност могат да се подобрят, отбелязва фармакологът и водещ изследовател Оливиер Рийфълс от университета Бат.

Въпреки твърденията на изследователите наскоро се появиха данни, че съществуващите към момента на пазара слънцезащитни средства от по-ново поколение съдържат опасни за мъжката плодовитост съединения, които намаляват шансовете за зачеване, поне докато се използват тези средства.