Къде ли не търсят учените нови антибиотици – в почвата, в насекомите. И сега е открит нов потенциален източник на антибактериални препарати – слуз от риба. Тази същата, поради която риба трудно можем да държим в ръцете. 

Според учени от Орегонския университет, слузта, покриваща повърхността на рибите е една от златоносните жили за разработчиците на нови лекарства.

Ново откритие - антибиотици в океана 

Средата,  в която живеят рибите е доста агресивна – постоянно се излагат на множество патогени. Вискозното вещество по люспите защитава рибата от бактерии, гъбички и вируси, като задържа микробите, преди да инфектират организма.

Слузта също е богата на полизахариди и пептиди, за които е известно, че притежават антибактериална активност.

Учените изолирали 47 различни щама бактерии от слузта на млади риби, която съдържа по-високи концентрации активни микроби в сравнение с по-възрастните.

Установило се, че минимум 5 антибактериални екстракта от слузта силно инхибират устойчивият към метицилин златист стафилокок. Три екстракта в значителна степен потискат растежа на гъбичката Кандида Албиканс.

Бактериите от слузта на розовия морския костур показват силна активност против агресивния златист стафилокок и клетки на рак на дебелото черво.

Днес учените се съсредоточават върху получените от костура Псеводономас аеругиноза. Това са грамотрицателни гнойни бактерии, които могат да се използват за производството на много силни антибиотици. 

Средата в морската вода доста по-агресивна

В топлите морета рибите постоянно влизат в контакт с множество на брой микроорганизми и затова еволюционно имат заложени силни защитни механизми.

Едва сега обаче се установява, че морските обитатели могат да се превърнат в източник на съединения, които притежават антибактериална активност.

Не само рибите съдържат антибиотици, но и стридите, при изследване на които се установява съдържание на антибактериални съединения. Освен рибите и мидите е възможно да се превърнат в обект на нови изследвания с цел откриване на нови антибиотици. 

До колко тези съединения биха могли да се използват за създаване на антибиотици, които да бъдат пуснати на пазара, в аптечната мрежа, все още е твърде рано да се дават прогнози.