В последния ден на март се отбелязва годишнина от рождението на немски учен, който изследвал за пръв път биологичните течности. Изобретява устройство за измерване на вискозитета.

Днес този показател е една от най-важните характеристики на кръвта, урината, околоплодните води и дори на майчиното мляко – кърмата.

Какво е вискозитет на течностите на човешкия организъм

Вискозитет на кръвта

Учените определят вискозитета като свойство на течност да се съпротивлява на външни въздействия, които предизвикват движението ѝ.

Достатъчно е да разклатим чаша вода и купа със супа, за да придобием представа за разликата в показателите за вискозност в течностите.

Кръвта – това е суспензия на кръвни клетки в течност, този гъст бульон от левкотици, еритроцити, тромбоцити и други формени елементи на кръвта.

Отношението на сумарния обем на тези елементи към обема на цялата кръв се нарича хематокрит. Колкото по-висок хемотокрит, толкова по-вискозна е кръвта.

Опитните диабетици само по една капка кръв могат да установят хипогликемия. Кръвта, според техните описания, изглежда по-течна, в сравнение с нормалното състояние.

При хипергликемия кръвта, напротив, е гъста и на вид изглежда по-вискозна. В съчетание с други признаци – цвят на урината и нейната миризма, общо състояние - в ситуациите, когато няма на разположение глюкомер и тест ленти, могат да бъдат взети, необходимите мерки.

При норма вискозитетът на кръвта е около 4-5 сантипоази, но при различни заболявания този показател може да варира от 1,7 до 23 сантипоази.

Венозната кръв е по-вискозна от артериалната, неслучайно, дори и в художествената литература я описват като по-гъста.

Интересно е, че вискозитетът на чиста плазма на кръвта е приблизително 1.8-2.2 сантипоази, като на фона на повече белтъчни храни вискозитетът на плазмата нараства.

Вискозитетът варира и в зависимост от телесната температура, от количеството левкоцити и тромбоцити, и дори от формата на еритроцитите – и всички тези показатели се променят при различни заболявания.

Вискозитът на кръвта се променя в рамките на денонощието в съответствие с циркадните ритми. Изследванията показват, че има изразена връзка между увеличаване на вискозитета на кръвта в сутрешните часове и риск от развитие на исхемичен инсулт.

Вискозитет на урина

Ако вискозитетът на кръвта зависи от съдържанието в нея на формени елементи, а белтъчините и прочие съединения играят незначителна роля, то вискозитетът може да се увеличи с повишаване на нивата на мицел – кристални образувания, различни йони, а също и белтъци.

Вискозитетът на урината при норма да е около 1,2 сантипоази. Този показател расте при бъбречнокаменна болест, например, или при интоксикация на организма.

При отравяне на организма, например, от перитонит, обемът на циркулиращата кръв намалява, а това незабавно се отразява на вискозитета на урината.

Този диагностичен признак може да се използва за контрол на здравословното състояние на човек.

  • Високите показатели на вискозитет на кръвта, и урината са признак на ендогенна интоксикация и висок риск от постоперативни усложнения.
  • Ако вискозитетът в кръвта расте, а на урината се понижава, това означава, че бъбреците не са в състояние да се справят с пречистването на кръвта, степента на отравяне на организма се повишава.

Гъстота на околоплодната течност

Бременните жени има собствени, специфични течности, каквито другите хора нямат. Това е амниотичната течност, околоплодните води, в които плува развиващото се дете.

За плода това е естествена среда на обитание, а от състава на тази течност зависи неговото развитие и състоянието на бременността.

В околоплодните води се съдържат хранителни вещества, които плодът получава, абсорбирайки ги през кожата или като гълта самата околоплодна течност.

Тази течност създава постоянна температура и налягане, действа като амортисьор при евентуални травми отвън и поддържа тонуса на пъпната връв.

Майчино мляко – кърма

Млякото на жената представлява колоидно-дисперсна белтъчно-маслена система, а физиците казват, че когато тече може да се смята за Нютюнова течност.

Вискозитетът на кърмата е 1.79 сантипоази при 20 градуса и се понижава до 1.33 при 30 градуса. Може да се каже, че кърмата е с почти 2 пъти по-вискозна от водата, но не е по-вискозна от кравето мляко.