Настръхването на кожата – това е част от механизма, стимулиращ растежа на косми по тялото.

Статия на международна група изследователи начело със специалисти по стволови клетки и по регенеративна биология от Харвардския университет, е публикувана в списание Cell.

Кожата настръхва, за да стимулира растежа на космите

Досега за учените не е било ясно защо кожата има нужда от такава реакция на студ, и защо се е запазила през цялата човешка еволюция. Я-Чие Сю и нейните колеги при провеждане на експерименти с мишки намират отговор на този въпрос.

Установява се, че гъшата кожа – това е страничен продукт от функционирането на затворена система, насочена към регулиране на растежа на косата.

Нервните окончания на кожата са част от симпатиковата нервна система, контролираща реакциите на организма на външни дразнители. Те са свързани с разположени под кожата тънки влакна, които на свой ред са съединени със стволови клетки на космени фоликули.

В отговор на студа симпатиковите неврони изпращат нервните сигнали в подкожните мускули, които се съкращават.

В резултат по кожата се движат мравки, косъмчетата се изправят, но това не е всичко – паралелно се активират стволовите клетки на космените фоликули.

Растежът на косми трябва да се стимулира при студено време

Съкращава се мускулната тъкан, която играе ролята на мостик, обезпечаващ връзка между симпатиковите неврони и космените фоликули, а появилата се гъша кожа – това е доказателство, че връзката успешно се осъществява, поясняват изследователите.

Това механизъм на реагиране на променящите се условия показват, че стволовите клетки получават от невроните еднократна команда, която ги кара да преминат към състояние на готовност за регенерация.

Ако ниските температури продължават дълго, стволовите клетки разбират, че е дошло време да се стимулира растежа на ново палто.

Космите по тялото са с такава функция, да предпазват кожната повърхност, както и цялото тяло от преохлаждане.

Аналогии да се правят с мишки не е особено удачно, тъй като те имат козина, както и другите животни, докато при човека дрехите заместват необходимостта от постоянна козина.

Останала е само гъстата космена покривка на главата, която през зимата пази от студ една от най-важните части на тялото, а лятото от слънцето, забавя прегряването.