Епидемиолозите се съмняват, че е необходимо стремежът на здравните власти да е насочен към тестване на всички.

Защо масовото тестване изкривява картината на епидемията

Масовото тестване за COVID-19 може да доведе до неправилно тълкуване на нивото на разпространение на пандемията.

Това заявяват в статия на изданието The Conversation епидемиологът Дженифър Макхалан и представител на СЗО Бенджамин Коуи.

Сред недостатъците на масовата диагностика на коронавирус специалистите посочват относително високата вероятност от получаване на неверни резултати от тестовете и недостатъчно пълното разбиране на природата на погрешно отрицателните тестове.

Скрининговите тестове за COVID-19 обикновено се повтарят, за да бъде намалена максимално вероятността от допускане на грешка. Получените в резултат на тестването погрешни отрицателни резултат могат да доведат до неправилно лечение.

Причината за погрешното сработване на тестовете за COVID-19 Маклахан и Коуи посочват човешките и системни грешки при поставяне на диагноза, например, замърсяване на генетичния материал в лабораторията, и специфична реакция на организма.

Последното се случва, когато освен коронавирус, пациентът има и друго вирусно заболяване.

И най-добрите тестове дават грешни резултати

В статията се твърди, че дори и най-добрия тест с точност до 99,9%, очевидно дава един неправилен резултат на 1000 случая. При високата степен на заразност при COVID-19 и големият брой тествани цената на грешката може да бъде голяма.

Когато заразен, получи отрицателен тест, може да се окаже скрит разпространител на инфекция, тъй като получава лекарско заключение, че не е болен от коронавирус.

Това казваше и председателят на оперативния щаб, когато през март из социалните мрежи всички даваха съвети на щаба как трябвало да се провежда масово тестване, за да могат по-бързо да се разхлабват мерките.

При получаване на грешен отрицателен резултат пациентът ще си помисли, че вече е прекарал COVID-19 и неговият организъм вече е образувал необходимите антитела.

В този случай според лекари, а и според председателя на оперативния щаб у нас, се прави неадекватна оценка на здравословното състояние и се пренебрегват мерките за карантина.