С помощта на изкуствен интелект учени откриха антибиотик, който може да се справи, дори с бактериите, устойчиви към всички известни антибактериални препарати.

Мощният антибиотик не успява да се справи само с една бактерия

Изследователи от Масачузетския технологичен институт, статия на които е публикувана в списание Cell, използвали метод на машинно обучение, като тренирали изкуствен интелект да анализира молекулярната структура на различни химически съединения и да открие онези, които са способни да откриват клетки.

Потенциалните антибиотици трябва да могат да се справят с бактерии, да прилагат механизми, отличаващи се от тези, които се използват от вече известни препарати.

Целта на учените се е състояла в това да се реши проблема с повсеместно нарастване и разпространение на устойчиви на антибиотици бактерии, на които не действат никакви, дори най-мощните антибактериални лекарства „супермикроби”.

Наскоро СЗО обяви нарастващата резистентност към антибиотици за една от най-големите заплахи за живота и здравето на цялото човечество.

Общо изкуственият интелект тества около 6000 различни съединения, докато не открива една молекула, която притежава мощна антибактериална активност и има различна от всички известни антибиотици химическа структура.

Учените назовават това вещество „хелицин” в чест на суперкомпютъра HAL 9000 от филма Стенли Кубрик „2001 г.: Космическа Одисея”. И това, което е по-интересно, в миналото хелицинът е тестван като лекарство за диабет.

Антибиотикът унищожава повечето опасни бактерии

Изследователите вече са проверили антибактериалните способности на хелицина на множество различни бактерии, които са отделени от болни и са култивирани в лаборатория.

Експериментите показват, че препаратът ефективно се справя с устойчиви към други антибиотици щамове на патогенни бактерии Clostridium difficile, Acinetobacter baumanii и провокатора на туберкулоза.

Всички тези бактерии предизвикват тежки инфекциозни заболявания.

Единствената бактерия, на която новият антибиотик не влияе е Псевдономас аеругиноза – провокатор на трудна за лечение белодробна инфекция.

Тестването на мехлем с хелицин против мишки, които имат рани, заразени с устойчив към всички известни антибиотици щам Acinetobacter baumanii показва, че инфекцията може да се излекува напълно в рамките на денонощие.

Учените предполагат, че хелицинът убива клетките благодарение на това, че не им позволява да се запасяват с енергия. Особеностите на този механизъм са такива, че бактериите трудно развиват устойчивост към него.