Учени от Abbott Labs обявиха откриването на нов щам ХИВ. До преди това последният път нов щам на вируса на имунния дефицит е изолиран през 2000 г.

Изолиран е нов щам на вируса на СПИН

Вирусът е открит при 3-ма души от Демократична република Конго. По данни на изследователите принадлежи към основната група М и влиза в същото подсемейство щамове, каквото и вируса, станал причина за пандемия ХИВ от 1981 г. в страните от Африка, разположени на юг от Сахара.

От тогава инфекцията се разпространи по цял свят и вече отне живота на 32 млн. души.

За да обявят откриването на новия щам, учените трябва да изолират независими един от друг случаи.

Първите 2 проби на новия ХИВ-1 от групата М подтип L са установени в Конго през 80-те и 90-те години. През 2001 г. за трети път е изолиран този щам, но вирусът е твърде малко като количество, а съществуващите технологии не позволяват получаването на достоверни данни.

За първи път е открит още през 90-те години

Днес обявяването на откритието става възможно с най-новите технологии на секвениране на генома.

Новият щам на ХИВ е много сходен на откритите щамове от групата М, и учените го смятат за пореден етап от еволюцията на вируса.

По техни думи, неговото откриване ще помогне да се разбере как се променя вируса, как да се установява при изследвания и да се лекува.

Възможно е тези знания да помогнат за разработването на ваксина срещу тази инфекция и за окончателно спиране на пандемията.

Служителите Abbott Labs откриха достъпа до изследванията на нов щам за световната научна общност за ускоряването на процесите на неговото изследване.

Това ще даде възможност да останем на крачка пред мутиращия вирус и да успеем да предотвратим нова пандемия.

Съществуващите понастоящем препарати – антиретровирусни, са ефективни за лечението на ХИВ вируса, и ако лечението стартира своевременно, изобщо не се стига до развитие на СПИН.

ХИВ позитивният може да доживее до дълбока старост, нивата му в кръвта се понижават до толкова, че телесните течности, каквато е спермата, не са заразни.