Учени от Francis Crick Institute определиха нова форма на ACE2 рецептора, с който не може да се свързва пандемичният коронавирус и който се образува под действието на интерферона.

Известно е, че човешкият рецептор ACE2 е една от основните точки на входа на генетичния материал на коронавируса в клетката на заразения организъм. Именно с този рецептор е в контакт вируса с помощта на своя spike белтък и така заразява клетката.

Как ACE2 рецепторите допускат коронавируса да навлезе

Учените определиха форма на рецептора ACE2, която наименоваха MIRb-ACE2. С нея коронавирусът не може да се свърже. Изследователите обясняват неговото съществуване с работата на ретроелементите на ДНК, които могат да се придвижват при много бозайници, не е изненадващо, че такива има и при човека.

При изследванията се оказва, че интерфероните са сигнални белтъци, които се образуват от заразени клетки, увеличават образуването на рецепторите MiRb, но не на обикновените ACE2.

Това откритие намалява опасенията, че лечението на коронавирусната инфекция с помощта на интерферони ще предизвика увеличаване на броя рецептори ACE2 и ще способства за по-активно разпространение на вируса в организма.

Уязвимостта на тези рецептори е една от причините, поради които приема на лекарства за сваляне на кръвно, могат да способстват за влошаване на състоянието при заразяване с коронавирус.

Къде са заразените с COVID-19 сред острите респираторни инфекции

Това стана ясно още в първия етап на епидемията, когато заразените у нас бяха много по-малко, отколкото сега, и затова се прибягна до затваряне на градове.

Справка в сайта на Националния център по заразни и паразитни болести, който показва данните за заболеваемостта от грип и остри заразни болести, разкрива изравняване на заболелите спрямо миналата година.

Досега обаче те бяха доста по-малко, което даваше основание да се предполага, че заболелите от COVID-19 всъщност не реално с опасния вирус от Китай, а с местно циркулиращи, които докарват простудни заболявания.

Дали обаче заболелите от COVID-19 не са включени в тази графика и затова да се е стигнало до изравняване.

През 2019 г. точно по това време започна рязкото нарастване на заболелите от грип и остри респираторни заболявания, като в началото на ноември те достигнаха 100 заразени на 10 000 души население.