Те са за всички без изключения, странични ефекти не се наблюдават.

Лекарят поставя диагноза и изписва медикаменти и процедури. А след това и лечението, и развлечението попадат на плещите на мама и на татко.

Какви трикове помагат, когато децата са болни

1.Аудиокниги

За анимационните филми и таблетите има ограничения, освен това, зрителните натоварвания не се препоръчват при висока температура.

Невинаги е възможно за родителите да стоят с книжка до детето на леглото. Ситуацията спасяват аудиокнигите. За да не му е скучно на детето, може да сте в една стая, но да правите нещо друго.

Не пускайте преди лягане обаче книги, които развеселяват или плашещи.

2.Занятия за фина моторика

Помагат, когато на детето е предписан постелен режим. Конструктор, подреждане на пъзел – тези игри са незаменими, ако болестта се съпровожда със сърбеж и обрив, като например, варицела.

Когато ръцете на детето са заети, има по-малко време за чесане на сърбящите места.

3.Стилни съдове

Ако детето няма апетит, то насила е трудно да го храним, а течностите винаги са препоръчителни. От необичайната чаша с ярка сламка е много по-вкусно да се пие компот.

За сироп също може да се помисли за лъжичка с по-ярък цвят, но все пак трябва да се отмерва с обикновена лъжичка, за да може да се определи точно дозата.

4.Безконтактен термометър

Преди неговата покупка възникват немалко проблеми с измерването на температура. Освен това не са малко тези, които смятат, че това устройство често показва неправилна температура.

Само обаче безконтактен термометър позволява бързо да се измери температурата на капризно дете, дори и по време на сън.

Що се отнася до грешките при измерване, те често са предизвикани от неправилно използване, затова е важно внимателно да се прочете инструкцията към прибора.

5.Овлажнител за въздуха

За разлика от капките за нос не се предписва от лекар, а помага понякога, дори и повече от лекарствата.

При влажен и прохладен въздух по-лесно се диша, а това означава, че детето ще капризничи по-малко и ще спи по-добре.

6.Пикници и походи у дома

Да се стои у дома, без да се излиза е трудно, включително и психологически. За развлечение на дете в предучилищна възраст могат да помогнат игри на пътешествия, походи и пикници.

Съберете различни вещи в чанта или в раница, вземете си билети или донесете автокреслото, пригответе храна за пътуването, и отидете, където поискате някъде у дома.

Голямо предимство е в такива случаи да се живее в къща с дворче, на което може да се излезе, докато е топло времето, и когато грее слънце. Така детето няма да се разболее повече, а напротив, ще оздравее повече.

По-заможните са осъзнали предимствата на живота извън големия град, и са закупили или планират да го направят, къщи с големи дворове по селата, където децата да могат да излязат да играят, дори и да са болни, да се порадват на слънцето.

Сега, навлизаме в сезона на късната есен, и всеки момент, прекаран на слънце е повече от ценен, затова не трябва да го пропускаме, още по-малко пък децата.

7.Игри на космонавти

Понякога на децата се предписват инхалации с помощта на небулайзер, но да се стои с маска предвиденото време може да поиска не всяко дете.

За да разсеем детето от процедурата можем да пуснем анимационен филм, да почетем книга или да поиграем на космическа станция.

По време на полета към нея маската-сканфандър в никакъв случай не трябва да се сваля.

8.Лечение с играчки

Често медицинските манипулации са неприятни или необичайни и затова плашещи, почистване на носа с аспиратор, поставянето на капки в очите, на носа или в ушите.

За преодоляването на страха от тези процедури помагат игрите на лекар, в които детето е в главна роля. То може да лекува родителите, куклите, плюшените мечета, а те капризничат и се страхуват.