Учените се научиха да създават човешка кожа и коса в лаборатория.

Статията на изследователи от Университета на Харвард, на щата Индиана и Станфордския университет.

Край на оплешивяването и на следите от изгаряния с изкуствена кожа

Човешката кожа е много сложен и многослоен орган, отговарящ в организма за множество важни процеси, сред които регулация на температура и на водния баланс, чувствителност на болка и на допир, и т.н.

Реконструкцията на кожата с всички нейни слоеве и засега остава една от най-важните задачи в биомедицината.

За решаването на тази задача професор Карл Келър и неговите колеги използвали човешки ембрионални и плурипотентни клетки, които притежават потенциал да се превръщат във всякакви клетки на организма, и култивирали от тях „в епруветка” органоиди – миниатюрни струпвания на кожни клетки.

Тези органоиди впоследствие са били сложени за 4-5 месеца в специален инкубатор, където били подложени на въздействието на коктейл от растежни фактори и друг необходим за съзряване и развитие на химически вещества.

Учените успяват да култивират парченце човешка кожа с всички произтичащи вътрешни и външни слоеве, космени фоликули, мастни жлези, нервна, мускулна и мастна тъкан и дори мрежа от сензорни неврони, осигуряващи усещането за допир.

На плешиви мишки започва да расте човешка коса

Когато части от биоинженерна кожа били присадени на гърба на плешиви мишки, на повече от половината от тези участъци започва да расте човешка коса.

Анализът на активността на гените органоиди показва, че по своите характеристики тя отговаря на кожата на подбрадичката, бузите, ушите и скалпа на човешкия плод във втория триместър на бременността, а това означава, че тези изкуствено култивирани парчета кожа могат да се използват и за пресаждане на хора.

Келър и неговите колеги са убедени, че биоинженерната кожа може да е с много сфери на приложение. Възможно е да се използва с научна цел, за да се изучат например, процеси, които са в основата на оплешивяването, да се търсят и тестват нови лекарства срещу рак и генетични заболявания на кожата.

Кожните участъци могат да се трансплантират при тежки изгаряния, травми или от тези, които страдат и оплешивяване.