Какво представляват мултифокалните лещи?

До преди известно време не съм имала проблеми с четенето на текст с дребен шрифт, а сега ми е трудно да разчета етикета на дрехите, налага се очите да се напрягат. Ако се разпознавате в това описание четете по-нататък.

Защо зрението започва да се влошава

С възрастта в организма протичат естествени изменения, които засягат абсолютно всички органи. Очите не са изключение.

В офталмологията съществува понятие акомодация на очите. С този термин се обозначава способността на лещата да променя дебелината си и наклона, благодарение на което можем да виждаме наблизо и далече, и на разстояние, а също и свободно да превключваме между тези режими – първо да гледаме прелитаща птица, а след това да отворим чат приложение, за да прочетем поредното съобщение.

За съжаление, след 40-45 години еластичността на лещата се понижава, а мускулите, с помощта на които може да променя формата си, започват да губят тонус.

Фокусирането върху разположени близо предмети става много по-трудно, но зрението за далече се запазва. Това състояние се означава с термина пресбиопия, и засяга абсолютно всички, дори и хората, които винаги са били с добро зрение.

Как да разберем, че е започнало развитие на пресбиопия

Няколко са признаците:

  • Разположените близко предмети изглеждат неясно и размито, появява се желание да ги отдалечим от очите, за да ги разгледаме по-добре.
  • Четене, писане и фината работа, например, шиене предизвиква дискомфорт;
  • Възниква необходимост да се пусне по-ярка светлина, отколкото обикновено;
  • Появява се главоболие, особено когато се налага дълго да разглеждаме малък текст;
  • Очите се уморяват бързо;
  • Не виждаме толкова добре с очилата за близо.

Какви са възможните решения

Пресбиопията не е болест, а естествена загуба на способност за фокусиране на близо, която възниква с възрастта. Затова и не може да се излекува с капки и с лекарства.

Но има и добра новина – благодарение на съвременните достижения в областта на офталмологията и медицинската оптика този въпрос може да се реши.

При установяване на един или няколко признака на пресбиопия първото нещо е да се обърнем към лекар-офталмолог. Специалистът ще проведе изследване и ще даде препоръки.

За да се коригира зрението за близко без операция съществува прекрасно физиологично и удобно решение – очила с мултифокални лещи. Подборът може да стане в професионална оптика или в очна клиника.

Какви очила помагат за забавяне на развитието на пресбиопия

Повечето от лекарите-офталмолози отговарят еднозначно на този въпрос – очила с мултифокални лещи.

До неотдавна хората, страдащи от пресбиопия, са разполагали само с един способ да си осигурят ясно зрение за близо – да използват очила за четене, които носели на върха на носа.

При четене и изпълнение на всяка работа, изискваща гледане на близо, човек може да гледа през тези очила, а когато погледне далеч – над тях.

Малко по-късно се появяват очила с бифокални лещи, които се състояли от две части – горна за далеч, и долна за разглеждане на близко разположени предмети.

При цялата очевидност на подобно решение, то има съществени недостатъци. Първо, средният план в очилата с бифокални лещи винаги остава неясен.

Второ, границата между зоните създава дискомфорт и водела до по-бързо влошаване на зрението – пресбиопията с годините прогресира.

Всичко се променя с изобретяването на мултифокусни лещи. Принципно новата технология позволява да се съвмести в една леща зона за далеч, преходен коридор и зона за разположените близко обекти.

За разлика от бифокалните лещи, където всеки сегмент визуално се откроява, то мултифокусните лещи външно по нищо не се отличават от обикновените.

Оптичната сила в такива лещи нараства плавно, затова и за този, който ги носи е максимално комфортно, а пресбиопията не прогресира толкова бързо. Освен това тези очила не е нужно постоянно да се свалят и да се слагат отново, или да се сменят с други.

Вместо заключение да добавим, че без значение от възрастта е необходимо да проверяваме зрението си всяка година.