Известните не се потят, дори и когато тренират във фитнеса, в рекламните клипове мокрите подмишници се представят като най-ужасното, което може да се случи на една жена. А съвременните дезодоранти обещават да ни предпазят от пот и миризми по няколко денонощия.

Нормално ли е да се потим или от определен момент, ако потта стане много, трябва да бием тревога и да ходим на лекар?

Кога липсата на пот, може да е признак на здравословен проблем

Защо са ни потните жлези

За процесът на формиране на потта отговорят т.нар. потни жлези, които се намират в кожата. В нашия организъм те не са нито много, нито малко, почти 4 милиони.

Разпределени са относително равномерно, но най-много са на дланите, лицето и на стъпалата.

Единственото място, където няма потни жлези, това са срамните устни, нокътното ложе и участък от устните.

Работата на потните жлези е от изключителна важност, тъй като осигуряват отделянето на излишъка от вода, продукти от метаболизма, от солите, включително и соли на тежки метали и лекарствени средства, които човек употребява, както и за формиране на процеса на терморегулация.

Освен това, специфичната миризма на тялото на човека, както и на всички бозайници, зависи от функциите на потните жлези.

Да се потим или не, това не зависи от нашето желание.

Как е устроен процесът на отделяне на пот

Процесът на отделяне на пот е доста сложен, регулира се от симпатиковата нервна система – т.нар. вегетативна нервна система. Нейната функция зависи от нивото на невромедиаторите в синапсите на потните жлези – това са норадреналин и ацетилхолин.

Норадреналин – това е хормон, който зависи от функциите на надбъбречните жлези, които определят една или друга реакция на човешкия организъм на външни или вътрешни дразнители – стрес, физическо натоварване, емоционално натоварване.

Изпотявали ли са ви се дланите преди важно събитие? Тогава на фона на стреса започва активно да се отделя ацетилхолин, синтезира се под въздействието на симпатиковата нервна система на дланите и на стъпалата.

Върху процеса на формиране и на отделяне на пот на първо място влияят половите хормони. Известно е, че мъжете се потят повече и по-интензивно.

Освен това хормоните на щитовидната жлеза определят състоянието на потните жлези. Затова хората с т.нар. хипотиреоза – понижаване на функцията на щитовидната жлеза, установяват, че са със суха кожа. При хипотиреоза – активен синтез на хормони на щитовидната жлеза, хората често се оплакват от интензивно изпотяване.

Кога потенето е нормално

Не трябва да се предизвиква тревога, когато човек се поти по време на интензивно физическо натоварване, в помещения с висока температура, в сауна, например или през лятото, когато навън е горещо.

В тези случаи температурата на тялото се повишава, и това е естествен процес.

Ако всичко е наред, то активното отделяне на пот спира, когато тези фактори бъдат заменени с по-обичайни за организма условия.

Например, човек си взима душ след тренировка и си остава у дома, където не е толкова топло, колкото навън.

Също е абсолютно нормално потните жлези да функционират по-активно в третия триместър на бременността и по време на раждане.

Това е пряко свързано с хормоналния фон на жената. При раждането бъдещата майка навлиза в пика на своя условен хормонален фон, повишават се нивата на адреналин и кортизол, кръвното налягане също се покачва. Чрез отделяне на течности организмът се опитва да нормализира своето състояние.

Нормално ли е човек да не се поти

Липсата на пот може да е тревожен признак. Най-вероятно се касае за нарушение на функционирането на вегетативната нервна система.

Такива състояния са хипохидроза, недостатъчно отделяне на пот или анхидроза – неспособност на организма за естествено потоотделяне.

Възможно е да са свързани с наличие в анамнезата на диабет или на различни невродегенеративни разстройства. Освен това, до понижаване на функциите на потните жлези могат да доведат локални увреждания на кожата, прием на различни лекарствени средства, например,  препарати, регулиращи функциите на пикочния мехур.

При назначаване на такава терапия е необходимо задължително да се предупреди пациента за възможна промяна на потоотделянето. Това е много важно, защото терморегулацията е една от най-важните функции на потните жлези.