Много родители споделят, че децата нямат достатъчно апетит. Понякога с подобни оплаквания се обръщат и към педиатъра. Някои от малчуганите напълно спират да ядат, други са твърде претенциозни и доста избирателни към храната.

Слаб или липсващ апетит при деца - кога е повод за безпокойство

Причините за явлението са много разнообразни – от обикновен вреден навик постоянно да се яде нещо до заболявания на стомашно-чревния тракт или наличие на паразити в организма.

Понякога вълненията на родителите по повод слабия апетит на детето са безпочвени. Например, в случаите, когато отказва да обядва или да вечеря.

То може да не е гладно точно в този момент, защото не е изразходило достатъчно количество енергия, или не иска да яде, тъй като е с хрема, в лошо настроение е или е прекалено ангажирано с игра.

Единични случаи при очевидни фактори не трябва да са повод за притеснение, което не може да се каже за системните откази на детето да се храни в рамките на определен период от време.

В този случай е необходимо сериозно да се замислим за причината, внимателно да се вгледаме в начина на живот и храненето на детето, да оценим неговото общо състояние.

При необходимост да се обърнем към педиатъра на детето и да направим назначените от него прегледи и изследвания.

Постоянно яде нещо

Един от вредните навици, с които децата се сдобиват още от малки, това са постоянните междинни хранения. Например, по време на разходка, мъникът може да изяде кроасан със сок, а когато си играе у дома да си вземе от масата няколко бисквити или бонбони.

Така апетитът ще бъде прикрит от бързи въглехидрати, които на практика не са от полза за организма, а много от изброените изделия, дори и не вредят.

Естествено, така детето няма да поиска да яде супа или каша. Родителите на свой ред започват да бият тревога, че детето няма апетит, без да отчитат, че изядените захарни изделия са покрили голяма част от неговите енергийни потребности.

Ако децата предпочитат да се хранят така и след това отказват полезна храна, следва като родители да установим правила в своя дом. Сладко трябва да се яде след основно хранене, а за междинно хранене за предпочитане са плодове, ядки и зеленчуци.

Еднообразно хранене

Възможно е детето да отказва да яде някои храни, тъй като са му омръзнали. На майките често не им стига време или фантазия да приготвят нещо ново, вкусно и същевременно полезно, а децата не могат да ядат едно и също дълго време.

Ако ситуацията при вас е точно такава, обсъдете с детето неговите вкусови предпочитания, запомнете какво не обича, а какво би искало да пробва.

За да не измисляте нови рецепти, потърсете ги в кулинарните форуми или просто попитайте детето какво иска да яде за обяд.

Отчитайте желанията на детето какво иска да яде, което е много важно по следните причини:

  • Така ще сяда на масата с много по-голям апетит;
  • Ще се научи да разбира желанията си и ще може да ги удовлетворява;
  • Ще усеща, че неговото мнение е важно за мама и за татко.

Ако в този момент нямате възможност да му приготвите именно това, което иска детето, то предложете избор от вече готови ястия, което също ще създаде у него усещане за собствена значимост и ще го научи да взема решения. 

Паразити и заболявания на стомашно-чревния тракт

Хелминти в организма са една от скритите причини за нарушения на апетита при децата. При подозрения веднага се назначават изследвания на кръв и на фецес. 

При опаразитяване най-чести симптоми са:

  • Чревни разстройства;
  • Възпаление на дебелото черво;
  • Гадене;
  • Постоянна умора;
  • Болка в епигаструма.

Всички тези фактори влияят на апетита, затова при наличие на един или няколко от тези симптоми, следва да се консултираме с педиатъра на детето.

Изследване на фецеса за яйца на паразити следва да се прави не по-рядко от веднъж на 9-12 месеца, обикновено при започване на училище и детска градина.