Защо бъдещите майки не трябва да пият не само твърд алкохол, но и напитки с минимално алкохолно съдържание, каквато е бирата?

Алкохол при бременност – защо НЕ трябва да се пие и капка

Неотдавна по медиите се появиха съобщения, че всички изследвания, потвърждаващи вредното въздействие на алкохола върху износването, раждането и последващото развитие на детето, обикновено анализират въздействието при изпиване на големи количества.

Данните за негативното въздействие при умерено потребление са недостатъчно, за да се правят еднозначни изводи.

Следователно, бъдещите майки, които обикновено изпиват по 1-2 чаши вино или бутилка бира през седмицата, не трябва да се обвиняват, тъй като на плода най-вероятно няма да навредят.

Зрънце истина в тази информация все пак има – подобни изследвания са провеждани много малко. Но това съвсем не означава, че по малко може.

Последствията засега остават непроучени. Възможно е да се проявят по-късно, когато детето се роди и порасне. Ако няма основания да се прави заключение, че умереното потребление е опасно, по същия начин не може да се твърди със сигурност, че и не вреди.

Затова Световната здравна организация еднозначно обяви, че няма безопасни количества алкохол. Особено за бременни и тези, които планират зачеване.

Влияние на алкохола върху зачеването, ниво на прогестерон

Изследванията за влиянието на спиртните напитки върху зачеването и бременността не са провеждани не защото това не интересува никого, а по напълно очевидни причини. Не би било хуманно бъдещи майки да бъдат карани да пият алкохол.

Затова учените имат възможност да изучават проблема само като наблюдават бъдещите майки, които водят по-рисков начин на живот, или правят опити върху животни.

Анализът на наблюдения на двойки, които се стремят да станат родители, показва, че употребата на алкохол влияе на успешността на зачеването.

Тези, които изпивали до 1 стандартна доза седмично, са с двойно по-висока ефективност от тези двойки, които в седмицата си позволявали по 2-3 питиета и дори повече.

Изследванията са провеждани в рамките на 6 месеца и еднозначно показват, че употребата на алкохол съществено понижава женската фертилност.

Статистическият анализ на влиянието на алкохола на вероятността за зачеване въз основа на данните, получени в продължение на 10 години, също потвърждават този извод.

Най-силно се оказва въздействието в края на първата фаза на втората половина на менструацията.

Етанолът влияе на функционирането на хипофизата, образуваща прогестерон, лутенизиращ и фоликулостимулиращ хормон. В резултат е възможно нарушаване на процеса на имплантация на плодното яйце.

Известно е също, че пиянството може да повлияе на ефективността на противозачатъчните, като се изменят нивата на хормоните в кръвта.

Негативно въздействие на ембриона върху развитието на детето

Алкохолът притежава тератогенни свойства, тоест повишава се вероятността от раждане на дете със сериозни заболявания. Дори микродозите, изпити в началния триместър, е възможно да променят външността на детето.

Невинаги те са забележими на пръв поглед, а с растежа на детето съвсем се заличават. Но това е факт, потвърден от специалисти от австрийския Институт на Мердок.

Учените анализират данни на повече от 400 ЗД-фото на деца до 1 година и откриват изменения във формата на носа, очите и устните на тези деца, чиито майки в периода на гестация не отказват чаша вино или бутилка бира.

Особено изразени са тези изменения в структурата на лицето при тези деца, чиито майки са пиели през първия триместър.

Специалисти от Ратгерския университет също съветват бъдещите майки да спрат алкохола по време на бременност, тъй като дори и минимални дози предизвикват нарушения на ДНК на плода.

Изменения са открити най-малко в 2 гена – РОМС и PER2. Първият от тях отговаря за реакцията на организма на стрес, вторият управлява функционирането на биологичният часовник.

На пръв поглед нищо смъртоносно, но по-ранни изследвания показват, че нарушенията в тези гени могат да станат причина за предразположение към алкохолизъм и други вредни навици, а също и към рискови постъпки и безразсъдно поведение.