Навярно сте чували, че децата нямат нужда от стерилна чистота, затова трябва да им разрешаваме да играят в мръсотия и да се запознаят с праха под леглото, ежедневно да се срещат с микроби. Твърди се, че така укрепва имунната система и е от полза.

Последната тенденция при естественото раждане прилага подобна логика по отношение на новородените, родени със секцио.

Процесът на самото първо заразяване вече е наречено „бактериално кръщене”. Последователи твърдят, че втриването в лицето и в тялото на бебе на влагалищен секрет, е много полезна процедура.

А лекарите, които в миналото са били ЗА подобна процедура, днес са категорично против. Защо много специалисти рязко промениха позицията си и откъде и защо се появява идеята за бактериално кръщене на деца.

Не е така както при естествено раждане

Имунната система на деца, родени с помощта на секцио, започва да се развива след раждането при неблагоприятни условия, тъй като те не се излагат на въздействието на майчината вагинална микрофлора както при естествено раждане.

Идеята се състои в това, че добрите бактерии от влагалището на майката са попадали в червата на детето, където могат да се размножават и да помагат за създаване на здрава имунна система.

Така детето, родено чрез секцио, се лишава от полезни микроорганизми, и неговият имунитет започва да се развива при доста неизгодни условия. Това са предпоставките за появата на процедурата „бактериално кръщене”.

Методът, наречен по-поетично бактериално кръщене, е опит да се имитира този полезен процес чрез формиране на микрофлора у бебето.

Състои се в нанася на влагалищен секрет в носа, устата и на кожата на новородено след секцио.

На пръв поглед е логично – родените секцио боледуват повече

Самата идея за бактериалното кръщене не е нечия измислица или нездрава фантазия. Има изследвания, които доказват, че ранното въздействие на голямо количество полезни микроби може да помогне за формиране на имунна система на детето.

Мисълта за изучаване на влиянието на майчините бактерии не се е появила просто така. Днес родените секцио са повече от когато и да било в историята на човечеството.

В някои държави, например, всяко трето дете се появява на бял свят в операционната. У нас дори родените секцио са повече, над 40% от всички новородени.

Същевременно нарастват показателите на алергии, астма и други автоимунни нарушения при деца. Съвпадение? А може, и да не е. Многобройни изследвания доказват, че точно при децата, родени с помощта на секцио, по-често се развива астма, полиноза и хранителна алергия.

След това – не означава заради това. Ако едно следва от друго, какъвто е рискът от алергия след секцио, то това може и да не е причинно-следствена връзка. Има и други фактори, които задължително трябва да се отчитат.

По отношение на болестите на имунната система децата, родени секцио, са в по-лошо положение, отколкото тези, които са се появили на бял свят естествено.

И на пръв поглед всичко е логично – при оперативно раждане детето не получава бактериите, които неизбежно се отлагат по лигавиците и кожата при обикновено раждане, а след това проникват в дебелото черво и помагат на имунитета да се развива правилно.

Микробиомът на човек е съвкупност от микроорганизми, обитаващи организма и оказващи влияние на неговото здраве и развитие. Стомашно-чревният тракт на плода се смята за стерилен.

Преносът на бактерии от майката на детето става по време на раждането, от контакта кожа с кожа след раждането, и при кърмене. Бактериите са необходими, за да преработват постъпващата храна, да стимулират имунната система, да предотвратяват нарастването на патогенната флора, да регулират развитието на червата и дори да образуват витамини.

Секциото, антибиотиците след раждането, а също и изкуствената храна могат да изкривят естествения пренос на бактерии в този критичен период на ранно развитие на имунитета на детето.

В тази ситуация изглежда логично и просто решение на детето да се дадат онези бактерии, от които се е лишило, заради оперативно раждане. И това не е трудно – прави се един обикновен памучен тампон или с марля.

Специалистите обаче са против. Твърдят, че това е рисковано.

Неоправдан риск

Както рисковете, така и предимствата от тази процедура не са добре проучени. По време на бременност и подготовка за раждане жените се изследват за влагалищни инфекции.

Санацията се провежда в последния етап на бременността, ако се планира естествено раждане. Но някои вируси и бактерии каквито са най-разпространените – уреяплазма и херпес, могат да присъстват в организма, без да предизвикват обостряне на болестта, а могат да навредят на детето.

Ако майката има активен инфекциозен процес, който не е лекуван преди раждането, това може да е показание за секцио.

Усилията на лекарите са насочени към безопасността на децата. По тази причина нанасянето на вагинална флора след секцио днес не се препоръчва.З

За да НЕ боледува детето, родено секцио - какво да правим

Нито един родител не би се примирил с факта, че ако детето е родено секцио, то ще боледува повече. Но за формиране на правилен имунитет съвсем не е задължително да се маже с вагинални секрети.

Изследванията показват, че бебета, родени секцио, които са на кърма, за 30 дни достигат тези, появили се естествено на бял свят. Микробиомът им се формира правилно, ако поне ¾ от храненето получават от майчината гърда.