Ако вашето дете е мълчаливо, замечтано, обижда се лесно, не обича многолюдните компании и голяма част от времето си предпочита да бъде само, не го наричайте дърво, не се опитвайте да го възбудите по някакъв начин и да го принуждавате да бъде по-комуникативно.

В този случай с голяма степен вероятност може да се твърди, че вие възпитавате интроверт, спрямо който е необходим определен подход.

Как да определите, че детето ви е интроверт?

В психологията е прието хората да се делят на екстроверти – общителни, склонни да зареждат вътрешните си акумулатори от външни източници и интроверти – затворени, възстановяващи силите чрез собствените си ресурси.

И така интровертите – проявяват своите особености в ранното детство. Наблюдавайте известно време детето, то е интроверт, ако:

• е съсредоточено върху вътрешния свят, затворено е в себе си и е способно с часове нещо да обмисля, за нещо да мечтае;
• не обича да се намира сред обществото, страни от големи компании, не създава много приятелства;

• предпочита да е само, затваря се в собствената си стая, прави си стена от възглавници или строи малки уютни къщички от книги и кутии, за да се скрие в тях;
• ранимо, докачливо, сантиментално, деликатно реагира на настроението на околните и на общата атмосфера в дома;

• пасивно, не обича постоянно да се намира в движение, избягва шумните и активни игри;
• често проявява неувереност в собствените си способности;

• не споделя преживяванията, не обсъжда случващото се, не проявява емоции;
• склонен е към творческа дейност – рисува, лепи, майстори;

Съвети за майки и татковци

1. През деня давайте възможност на детето-интроверт да бъде само

То води активен социален живот в детската градина или в училището, затова когато се върне у дома не се опитвайте да провеждате разпит на детето какво се е случило там, ако то виждате, че то не проявява желание да общува.

На интроверта е необходим не по-малко от час, за да остане насаме с мислите си, да анализира събитията от деня вечерта или да състави план за действие за следващия ден.

Не предлагайте на детето непременно да се занимава с полезни неща – да почете, да измете пода в коридора или да се подготви за контролно по математика;

2. Не насилвайте детето, дайте му време за вземането на решение

Обикновено децата-интроверти са по-бавни от екстровертите. Те са по-предпазливи и предпочитат няколко пъти да мерят и едва след това да режат.

Колкото повече принуждавате детето да бърза, толкова по-голяма е вероятността то да допусне грешка или още по-лошо да загуби интерес към поставената пред него задача.

3. Не нарушавайте границите на личното пространство на детето

Вашата рожба непременно трябва да има място, в което ѝ е комфортно, безопасно и уютно. Там да може да се уедини, да се отдаде на размишления, да твори, да чете, да играе или да пише домашните си.

4. Дайте предимство на индивидуалните уроци

На интровертите често им е трудно да се концентрират, да запомнят информация в обкръжението на голям брой хора. Затова груповите занятия невинаги са ефективни. Намерете репетитор на детето или заемете сами с него.

5. Правете почивки

Много важни при всяко едно занимание на интроверта са почивките, било то при игра, уроци или при изпълнение на домакинска работа.