Отслабването без корекция на хранителния режим и на физическата активност вероятно би изглеждало като Божи дар, но се оказва, че след навършване на 40 години човек може да намали теглото си, поради депресия и апатия, които също са ранни симптоми на деменция.

Американски изследователи, чийто труд е публикуван в списание JAMA Neurology, предполагат, че намаляването на теглото без наличен външен фактор, като промяна на хранителни навици и повишаване на физическата активност, може да бъде ранен признак на започваща деменция.

Група учени от клиниките Майо в щата Минесота, САЩ, анализирали медицинските данни на почти 1900 души на възраст от 70 години и повече, като наблюденията започват от 2004-та година.

Анализът показал, че свалянето на 5 килограма за 10 години в периода между 40 и 65 години е свързано 24%-ово повишение на риска от поява в бъдеще на умерени когнитивни нарушения – ранен стадий на Алцхаймер и други форми на деменция.

Умерените познавателни нарушения се съпровождат с отслабване на паметта и на мисловните възможности.

На авторите на изследването засега не са известни причините, които са в основата на откритата от тях взаимовръзка, но предполагат, че хората отслабват, заради загуба на апетит във връзка с депресията и апатията, които също са ранни симптоми на старческото слабоумие.

Наричат това състояние „анорексия на стареенето“. Смята се, че то е свързано с някои хормонални нарушения.

Според учените този симптом след 40 години може да помогне на лекарите да установят кои пациенти се намират в зоната на най-висок риск от развитие на старческо слабоумие.

Учени от Принстън смятат, че от старческо слабоумие предпазва редовния секс, тъй като подобрява кръвоноснабдяването на мозъка.

Сексът засилва кръвообращението в главния мозък, притокът на кислород към него и способства за растежа на неврони в хипокампа.

Редовният секс предпазва от старческо слабоумие, тъй като стимулира ръст на нови неврони в главния мозък.

Експериментите върху животни показват, че сексът развива хипокампа – зоната на мозъка, отговорна за паметта и обучението.

От стрес и депресия обемът на хипокампа намалява, но сексът може да противостои на този ефект, тъй като усилва кръвообращението в цялото тяло, но в най-голяма степен в мозъка, като така се увеличава и притокът на кислорода.

Магнитно-резонансната томография показва, че по време на оргазъм невроните на мозъка се активизират и изискват повече кислород.

Колкото по-активни са те, толкова повече кислород абсорбират от кръвта, поради тази причина наситената с кислород кръв, постъпваща в мозъка, е отличен източник на хранителни вещества.

В тази връзка специалистът по сексуално здраве Арун Гош отбелязва, че има данни, потвърждаващи факта, че сексуално активните хора в напреднала възраст са с по-нисък риск от развитие на деменция.

Освен положителното влияние върху растежа на нервните клетки, сексът също обостря женския ум.

Това е свързано с освобождаването на полови хормони в кръвта, особено на тестостерон, който помага за подобряването на концентрацията и намалява времето необходимо за реакция.

Освен това сексът предпазва и от сърдечно-съдови заболявания – 3 пъти секс седмично намалява 3 пъти риска от сърдечен пристъп или инсулт, показва изследване, проведено от Кралския университет в Белфаст.

Има и още една полза, която може да се извлече от секса – информацията, че тютюнопушенето способства за намаляване на размера на пениса, може да стимулира да ги спре.