Стереотипът, че спортистите не могат да се похвалят със завидни умствени възможности, постепенно отива в миналото. Всичко е точно обратното – ако редовно спортувате, може и да поумнеете.

Когато неврофизиологът Венди Сузуки, доктор на науките и професор от Нюйоркския университет, наближила своята 40-годишнина, започнала редовно да тренира след много години липса на спорт.

И докато тренирала във фитнес залата, на бягащата пътека или в залата за танци, започнала да забелязва, че тренировките променят не само тялото ѝ, но и мозъка в положителна посока.

Мигновеният ефект от упражненията върху настроението и мисловните процеси се оказали добър мотиватор. Доктор Сузуки решила, че тези изменения имат далеч по-големи последствия от видимите, променят живота и поведението ни. И именно тях решила да проучи.

Първи в списъка е очевидният ефект, който удобно се използва на практика – упражненията облекчават стреса. Физкултурата е надежден начин за справяне с тревогата, защото мигновеното освобождаване на невромедиатори, сред които серотонин, норадреналин, допамин и ендорфини.

Именно те не достигат при депресия. Поради тази причина 30 минути на бягащата пътека или на тренажора унищожават негативните емоции, които се появяват, заради ежедневния стрес.

Упражненията повишават способността на човек да се концентрира и да превключва вниманието си
Дори непостоянните тренировки осигуряват този ефект.

Изостреното внимание идва заедно с усиления кръвен поток. И не е важно какво сте правили – разхождали ли сте с кучето или сте направили пълна кросфит тренировка.

Преди важно изявление пред публика или среща, от по-рано планирайте тренировка, за да сте в пика на мозъчната активност.

Но най-добрата мотивация от гледна точка на неврофизиологията – това е положителното влияние на тренировките върху хипокампа.

Това е структура в главния мозък, която отговаря за формирането на дългосрочна памет. Една част от него се намира в дясното полукълбо, а друга в лявото.

Това е уникална структура, защото в нея през целия живот на човек се образуват нови нервни клетки – неврогенеза при възрастните.

Изследвания, проведени върху мишки, показват, че интензивното физическо натоварване подобрява паметта. Увеличава се количеството на нови хипокампални клетки и нараства жизнеспособността на старите.

Упражненията способстват за дълготраен растеж на клетките, защото мигновено се повишава нивото на невротропния фактор в мозъка – това е белтък, който стимулира развитието на нервната система.

Можете дори да си представите – вие тренирате, а белтъкът отключва растежа на огромно количество нервни клетки.
Но влиянието на физическата активност върху мозъка не приключва с това.

Тренировките подпомагат учението

Бонус – физкултурата ни прави по-щастливи

Представете си как би се променила образователната система, ако в учебния процес се отчете влиянието на упражненията върху настроението нивото на стреса, концентрацията и паметта.

Тренировките подобряват основните функции на мозъка, като доказателствата в подкрепа на този факт стават все повече. Училищата и университетите е време да увеличат е време да увеличат физическата активност на учениците и студентите.

Обучаващите се ще започнат по-добре да усвояват информацията и ще започнат да учат с удоволствие.

Спортът възбужда въображението и креативността

Неотдавнашни изследвания показват, че хипокампът също дава възможност да си представяме нови ситуации. Вече знаем, че спортът провокира растежа на нови нервни клетки, подобрявайки паметта.

Това означава, че и въображението може да се развие с помощта на тренировки.

Това твърдение все още не доказано при хората, но хипотезата е следната – физкултурата повишава креативността при възрастните в работата и засилва въображението на децата в училище. И в крайна сметка ползите се усещат от цялото общество.