Многогодишните наблюдения на пациенти, болни от СПИН, в Ботсуана и в Република Южна Африка показват, че човешкият имунодефицитен вирус /HIV/ постепенно се изменя и става по-малко опасен и заразен.

Учени от Оксфордския университет посочват, че в процеса на адаптация към имунната система на човека вирусът няколко пъти се видоизменя и сега, когато попадне в човешкия организъм му е необходимо доста повече време, за да предизвика СПИН. Изследването е публикувано в списанието на Националната академия на науките на САЩ.

В момента по света живеят повече от 35 милиона души със статус на HIV позитивни. Този ретровирус се определя метафорично от учените като майстор на замаскирането – той бързо и лесно се видоизменя, за да се адаптира към имунната система на човека.

Единият от авторите на изследването отбелязва, че HIV вирусът периодично инфектира и хора със силна имунна система и в такива случаи му се налага да се изменя, за да оцелее и тази мутация не протича без последствия. В резултат способностите на вируса за репликация отслабват. Това го прави по-малко заразен и се увеличава времето, за което в организма се развива СПИН. Впоследствие отслабеният вирус попада в тялото и на други хора и започва цикъл на постепенното му отслабване.

Учените сравняват ситуацията в Ботсуана, където проблемът с болните от СПИН съществува по-отдавна, с тази в Република Южна Африка, където вирусът се появява 10 години по-късно. В резултат на анализа се установило, че в Ботсуана способностите на ретровируса да се размножава са 10% по-слаби в сравнение с Република Южна Африка.

Според авторите на проучването, приложението на антиретровирусните препарати също е причина HIV вирусът да мутира в по-лека форма. Учените също така посочват, че преди 20 години СПИН се развивал около 10 години след заразяването с ретровируса.

Но в последните години този период се е увеличил на 12.5 години. Това е постепенно увеличаване на периода за развитието на заболяването, но все пак е значителна промяна. Възможно е в бъдеще време периодът за възникването на СПИН да продължи да се увеличава и при заразилите се с HIV вируса с десетилетия да не се проявяват никакви характерни симптоми.

Според учените протичащите изменения във вируса осигуряват възможност за по-ефективна борба с разпространението му. Някои вирусолози предполагат, че с течение на времето HIV вирусът ще стане почти безобиден, ако той продължи да се видоизменя в тази насока.

Въпреки това учените отбелязват, че ще е необходимо много дълго време, преди този опасен все още за човека вирус да стане безвреден. Преди това да се случи, обаче трябва да продължи разработването на по-ефективни препарати и достъпно лечение за предотвратяване развитието на СПИН.