Трахелектомия представлява отстраняване на маточната шийка. Как протича операцията? С какви методи за ампутация разполага съвременната медицина?

Колко продължава процедурата и възстановителният период? Отговори на тези въпроси ще се опитаме да дадем с настоящата статия.

Показанията за трахелектомия са дисплазия в ранния стадий на рак, дисплазия, миома, ендометриоза, увреждане по време на раждане.

Отстраняване на маточната шийка без засягане на самия орган е особено важно за девойки и жени в детеродна възраст, тъй като в този случай е възможно запазването на хормоналната и репродуктивна функция на организма.

За възрастните дами тази операция се извършва като профилактична мярка срещу онкологични заболявания.

Консервативно лечение на маточната шийка

Преди хирургичния метод за лечение на заболяванията на шийката на матката често се назначава медикаментозна терапия.

Съществуват множество препарати, потискащи заболяванията и въздействащи на процесите на епителизация. Те се приемат заедно с витамини и фолиева киселина.

Понякога повърхността на маточната шийка се обработва с химически активни вещества. Така е възможно справянето с дисплазията, тъй като повърхностните слоеве започват да се отделят и да се оголват здравите тъкани.

Хирургично отстраняване на маточната шийка – как преминава операцията

Ако консервативната терапия се е оказала безуспешна по няколко начина. В ранните стадии на рак на маточната шийка се извършва ексцизия на вагината и на маточната шийка.

Въпреки дълбоките рани и дългият период на възстановяване, тази методика се смята за щадяща, тъй като се запазва голяма част от матката и детеродната функция.

Радиовълнова конизация

Процедурата се извършва в специален кабинет, оборудван от диатермоелектрохирургичен апарат и електрод-конизатор на Геймс-Ровенко.

За защита на здравите тъкани във влагалището се поставя гумена маншета.

След това се подбира накрайник – 5, 10 или 15 мм, йонизаторът се въвежда точно по средата на канала на маточната шийка, и с едно плавно движение се извършва отстраняване на маточната шийка.

Следва да се отбележи, че тази методика е противопоказна при възпалителни процеси на половите органи, при левкоцитоза, а също и при млади жени, които не са раждали.

Лазерно отстраняване

Ако се открие доброкачествен тумор, хирургът може да извърши премахване на маточната шийка с лазер.

Предимствата на този метод е липсата на кръвозагуба и минимална продължителност на операцията, а недостатъкът – възможно безплодие. Поради тази причина рядко се назначава на млади девойка.

Технологията се основава на свойствата на вапоризацията – изпарението на лазер с въглероден диоксид и коагулация на неонов лазер.

В първия случай атипичните клетки на матката мигновено се изпаряват, а във втория резултат на въздействието се нагъват и се превръщат в сруп. За заздравяване на изгарянията обикновено са необходими от 2 до 4 седмици.

Криодеструкция

Премахването на маточната шийка се извършва с използването на медицински апарат, неговият накрайник под действието на течен азот способен да се охлади до 180 градуса.

При контакт с необходимата област на матката вътреклетъчната и междуклетъчната течност замръзват, поради което отмират.

Благодарение на резкия спазъм на кръвоносните съдове и тромбозата на капилярната мрежа криодеструкцията протича безкръвно.

Освен това мигновеното засягане на нервните окончания работи като анестетик и позволява да се мине с минимално количество обезболяващи средства, а шоковата активизация на имунната система препятства развитието на постоперативни усложнения.

Особеност във функцията на апарата е ясната зона на крионекрозата, като съседните тъкани остават незасегнати.