Овчето мляко традиционно се използва в Централна Азия, Северен Кавказ, страните от Близкия Изток, Гърция и Италия. В България поради по-високата цена на млечните продукти от овче мляко, то е с по-ограничено потребление.

В държавите, където овчето мляко се търси най-много са селектирани специфични породи овце, чийто период на лактация продължава от 4 до 5 месеца и могат да дадат до общо до 150 кг мляко. В България такава селектирана порода е местната старозагорска овца, чийто млеконадой е 70-120 литра по време на периода на лактацията.

Овчето мляко е много калорично и хранително, като притежава деликатен и леко сладък вкус. В България от него се произвежда главно сирене, което е с доста по-високи вкусови качества от кравето, кашкавал, а също масло и кисело мляко.

Заради специфичната си миризма овчето мляко рядко се употребява в обичайния му вид. Обикновено от него се произвеждат различни млечнокисели храни и сирена.

Хранителните вещества от този вид мляко лесно се усвояват, поради това диетолозите препоръчват то да се включи в хранителния режим на хората в напреднала възраст и на децата.

Въпреки това то съдържа в себе си голямо количество мазнини и поради това хората, които са предразположени към затлъстяване е желателно да пият овче мляко или да консумират млечнокисели продукти от него като ги разреждат с повече вода.

Състав и полезни свойства

Овчето мляко е 1.5 пъти по-хранително от кравето. То е богато на витамини от група В и на витамин А. Особено полезно е за бременните жени, децата и подрастващите. Овчето мляко се слави със своите силни антиоксидантни свойства.

Поради това при редовната му употреба се подобрява усвояването на кислорода и на хранителните вещества от клетките на главния мозък, в резултат на което се увеличават способностите за запаметяване, за концентрация и за усвояване на информацията.

Овчето мляко е източник на до 10% мазнини и до 20% сухо вещество. В сравнение с кравето и козето мляко, то съдържа няколко пъти повече цинк и калций.

Калциевите соли в овчето мляко са в лесноусвояема форма, освен това съотношението между фосфора и калция е идеално.

Именно поради това диетолозите съветват редовно да се употребява овче мляко като средство за лечение и профилактика на остеопороза.

Освен това нуждите от калций на организма рязко нарастват след прекарани простудни заболявания. Цинкът е необходим за поддържането на нормалното състояние на кожата и косата, а също и за повдигане на общото самочувствие на човека.

Достатъчното постъпване на цинк чрез храната способства за повишаване на апетита. Във връзка с присъствието на този микроелемент в овчето мляко, се препоръчва то да се включва в менюто на хората, страдащи от анорексия.

Протеините в овчето мляко притежават по-слаба алергенна активност в сравнение с белтъчините на козето и кравето мляко. Овчето мляко е показно при бронхиална астма, екзема и други алергични заболявания.

Съдържанието на белтъчини в този вид мляко съставлява 5.6%, а калоричността на 100 грама от този продукт е 109.7 килокалории.

Само една чаша топло овче мляко, изпито половин час преди сън, осигурява на човек качествен и дълбок сън.

Противопоказания при използването на овче мляко

Овчето мляко и млечнокиселите храни, произведени от него трябва да бъдат изключени от менюто на хората, страдащи от индивидуална непоносимост към него.