Овче мляко
Храни

Овчето мляко традиционно се използва в Централна Азия, Северен Кавказ, страните от Близкия Изток, Гърция и Италия. В България поради по-високата цена на млечните продукти от овче мляко, то е с по-ограничено потребление.

В държавите, където овчето мляко се търси най-много са селектирани специфични породи овце, чийто период на лактация продължава от 4 до 5 месеца и могат да дадат до общо до 150 кг мляко. В България такава селектирана порода е местната старозагорска овца, чийто млеконадой е 70-120 литра по време на периода на лактацията.

Овчето мляко е много калорично и хранително, като притежава деликатен и леко сладък вкус. В България от него се произвежда главно сирене, което е с доста по-високи вкусови качества от кравето, кашкавал, а също масло и кисело мляко.

Заради специфичната си миризма овчето мляко рядко се употребява в обичайния му вид. Обикновено от него се произвеждат различни млечнокисели храни и сирена.

Хранителните вещества от този вид мляко лесно се усвояват, поради това диетолозите препоръчват то да се включи в хранителния режим на хората в напреднала възраст и на децата.

Въпреки това то съдържа в себе си голямо количество мазнини и поради това хората, които са предразположени към затлъстяване е желателно да пият овче мляко или да консумират млечнокисели продукти от него като ги разреждат с повече вода.

Състав и полезни свойства

Овчето мляко е 1.5 пъти по-хранително от кравето. То е богато на витамини от група В и на витамин А. Особено полезно е за бременните жени, децата и подрастващите. Овчето мляко се слави със своите силни антиоксидантни свойства.

Поради това при редовната му употреба се подобрява усвояването на кислорода и на хранителните вещества от клетките на главния мозък, в резултат на което се увеличават способностите за запаметяване, за концентрация и за усвояване на информацията.

Овчето мляко е източник на до 10% мазнини и до 20% сухо вещество. В сравнение с кравето и козето мляко, то съдържа няколко пъти повече цинк и калций.

Калциевите соли в овчето мляко са в лесноусвояема форма, освен това съотношението между фосфора и калция е идеално.

Именно поради това диетолозите съветват редовно да се употребява овче мляко като средство за лечение и профилактика на остеопороза.

Освен това нуждите от калций на организма рязко нарастват след прекарани простудни заболявания. Цинкът е необходим за поддържането на нормалното състояние на кожата и косата, а също и за повдигане на общото самочувствие на човека.

Достатъчното постъпване на цинк чрез храната способства за повишаване на апетита. Във връзка с присъствието на този микроелемент в овчето мляко, се препоръчва то да се включва в менюто на хората, страдащи от анорексия.

Протеините в овчето мляко притежават по-слаба алергенна активност в сравнение с белтъчините на козето и кравето мляко. Овчето мляко е показно при бронхиална астма, екзема и други алергични заболявания.

Съдържанието на белтъчини в този вид мляко съставлява 5.6%, а калоричността на 100 грама от този продукт е 109.7 килокалории.

Само една чаша топло овче мляко, изпито половин час преди сън, осигурява на човек качествен и дълбок сън.

Противопоказания при използването на овче мляко

Овчето мляко и млечнокиселите храни, произведени от него трябва да бъдат изключени от менюто на хората, страдащи от индивидуална непоносимост към него.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.50 30

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg

Предишна публикация
Пангасиус
Следваща публикация