На специална пресконференция след проведена четиристранна среща между премиерите на България, Гърция, Румъния и Сърбия, на която е договорено от 1 юни да отпадне задължителната карантина при влизане и излизане от тези държави, министър-председателят обяви какви са постигнатите договорености.

За Румъния 14-дневната карантина може и да не отпадне от 1 юни

В Румъния правителството е в оставка и затова не е ясно дали ще може да бъде взето решение за отпадане на задължителната 14-дневна карантина.

За Гърция и Сърбия е сигурно, като ще се попълва декларация при влизане и излизане, по думите на премиера, ще е максимално опростена.

Ще съдържа 3-те имена и ще се декларира липсваща симптоматика за коронавирус и ще се посочва телефон за контакт. Премиерът показа примерен образец за тази декларация, който е утвърден на 4-странната среща.

Не е ясно до колко тези декларации биха спрели нашите сънародници да хукнат към гръцките плажове още от първи юни, но все пак може да се очаква да имат известен възпиращ ефект. Дали няма да се стигне до формирането на огромни опашки по границите след 1 юни към гръцките плажове.

Някои хора могат да изпитат неудобство от това, че трябва да предоставят личните си данни, както и да декларират различни обстоятелства при напускане на страната.

На пресконференцията не стана ясно дали тези декларации ще се попълват и на двата гранични пункта – при излизане и излизане, например, от Гърция.

Допълнителни срещи на ниво министри за уточняване на детайли

По-скоро се подразбра, че се проведат допълнителни срещи на ниво министри най-вероятно на здравеопазването и на вътрешните работи, за да се договори уеднаквяването на режимите при събиране и попълване на тези декларации, както и на критериите за придвижване.

По всяка вероятност от гражданите няма да се изисква да разпечатват предварително декларации, а ще ги получават на място, на граничните пунктове.

Предстои обсъждането на подобни облекчения с придвижването и с Германия и с Австрия, за тези държави да отпадне изискването за 14-дневна карантина.

Външният министър съобщи, че е разрешен проблемът с пограничните работници от Сърбия и Румъния, и дори при съществуващите ограничения те могат да влизат и излизат от страната, като за тях се прави изключение.

На пресконференцията премиерът загатна, че от 1 юни може да се обмисля пълно отваряне на ресторантите, тоест ще могат да заработят и помещенията на закрито, а не само масите отвън.

Не е ясно обаче дали точно това имаше предвид, тъй като ресторантите не бяха затворени през цялото извънредно положение.

Може би от тази дата се обмисля отваряне на барове и дискотеки, макар и там ще е трудно спазване на противоепидемичните мерки и правилата за социална дистанция.

Един от вариантите, който може да се дискутира, е да се наложат ограничения на хората, които могат да са едновременно в съответния бар или дискотека.

Реално това са търговските обекти, които най-много пострадаха от извънредното положение, а и от продължилата след него противоепидемична обстановка. Изгледите са най-малко 3 месеца да не могат да заработят.

Най-вероятно преди 1 юни ще бъде изготвена и публикувана нова заповед на здравния министър, която да уреди как точно ще се осъществява влизането и излизането от Гърция, Сърбия и Румъния от началото на следващия месец.

Забраняват ли тотално абитуриентските балове

Да припомним, че премиерът предупреди абитуриентите да не злоупотребяват с неформалните събития по повод завършването, които бяха организирани в София и Пловдив, тъй като може да се стигне до тоталната забрана, разбира се, най-вероятно няма да се стигне до това, ако няма повод.

Засега няма индикации, че при подобни празненства по повод завършването на средното образование, се е стигнало до масово заразяване с COVID-19.

Това няма как да се разбере веднага, ще са необходими няколко дни да премине инкубационния период, но по-скоро надали, въпреки струпването на много хора на едно място.