Препоръчително е да ядем не повече от 2 сладоледа седмично, а при хроничен фарингит и тонзилит този десерт е противопоказен.

Възрастен човек може да изяде максимум 2 порции сладолед седмично. Злоупотребата с това лакомство може да предизвика фарингит, ангина, ларингит, риносинузит и редица други заболявания.

Как правилно да ядем сладолед, за кого този десерт е забранен

Когато температурите се повишат, може да си позволим и да ядем повече – по 4-5 пъти седмично, все още е хладно и затова е по-добре да се ограничаваме.

Превишаването на препоръчителната норма може да доведе до редица заболявания. Сладоледът може да предизвика възпаление на задната стена на гърлото при хроничен фарингит.

Възможно е да се развие ангина, ако се прекалява със сладоледа при хронично възпаление на сливиците или пък доведе до обостряне на хроничния тонзилит.

Освен това сладоледът може да предизвика ларингит и риносинузит в отделни случаи, към него трябва да се отнасяме като към доста опасен продукт.

Препоръчва се ядене на сладолед с топъл чай, за да се минимизират рисковете от възпаление на гърлото.

Съчетанието на студения десерт с глътка горещ чай, това е като контрастен душ и така не отслабва местния имунитет и не се допуска възпаление.

Съчетанието на горещ чай и на сладолед е като тренировка за гърлото и за сливиците.

Рискът от възпалителни процеси на горните дихателни пътища от употребата на студения десерт се увеличава в помещения с климатици. Разбира се, много е комфортно – климатикът ни охлажда отвън, а сладоледът отвътре.

Лигавицата не е подготвена за този удар. Освен това е препоръчително и да тренираме силата на волята, за да не преохлаждаме зъбите, венците и да не предизвикваме неврит на троичния нерв.

За предпочитане е плодовият лед

Плодовият лед не е толкова опасен за гърлото, по-подходящ е и за тренировка на задната стена на гърлото и на сливиците.

По-добре се топи, тъй като в него няма сметана и сгъстители. За предпочитане е плодовият лед и от гледна точка на калоричност и полезност, в него вредните хранителни добавки са много по-малко.

Забраненият десерт

Яденето на сладолед не е желателно най-вече, когато хроничен фарингит и тонзилит са в стадий на обостряне. При ангина и при ларингит също НЕ.

Единственият случай на оправдано и полезно ядене на повече сладолед е при премахване на сливици. В тази ситуация сладоледът помага за по-бързо спиране на кръвотечението.

Сладолед за децата

Съгласно лекарските препоръки, на деца може да се дава сладолед след навършване на 4-годишна възраст, като е желателно да бъде половината от стандартната порция за възрастни.

Преди тази възраст сливиците на детето се увеличават, те са в стадий на формиране и затова не е желателно да се преохлаждат със сладолед.

Препоръчително е сладолед да се дава на децата в чаша, така температурата му се повишава и вероятността от преохлаждане на гърлото намалява.

Все още няма данни дали изстиването на горните дихателни пътища, което се предизвиква от сладоледа, увеличава риска от заразяване с коронавирус при евентуално излагане.

Затова препоръката да се комбинира яденето на студения десерт с чай може да се определи като потенциално профилактична.

Количеството сладолед, което си позволява, трябва да се съобразено с температурата.

През последните дни е доста хладно, което предполага въздържание от студения десерт, сега обаче се очаква лятото да се завърне в пълна степен и можем да си позволим по няколко пъти в седмицата, особено когато максималните се задържат няколко дни на 30 градуса.

Така дори и да изядем порцията по-бързо, отколкото се препоръчва, слънцето ще успее да ни загрее достатъчно, че да не се стигне до преохлаждане и евентуално разболяване.

Обострянето на хронични инфекции на горните дихателни пътища съвсем не е желателно в периода на все още активната епидемия у нас, затова е необходимо да се пазим повече, отколкото през останалото време.