Папиломът в носа е доброкачествено новообразувание, което започва своя растеж от епителните клетки при тяхното инфектиране с човешки папилома вирус.

Тези тумори могат да имат различна форма и да са разположени в различни части на носа. Папиломи могат да се открият както при възрастни, така и при деца.

Защо възникват тези нообразувания? С какви симптоми се проявяват? Защо са опасни папиломите в носа? Как се откриват и се лекуват?

Причини

Формирането на папиломи в носа се предизвиква от инфектиране и активация на човешки папилома вирус. След заразяване с един от щамовете на този инфекциозен агент в носа на човек може да израсте доброкачествено новообразувание.

Всеки от тези вируси се отнася към микроорганизмите с нисък онкогенен тип. Но при влияние на някои неблагоприятни фактори вероятност от израждане на папиломите в злокачествен тумор все пак съществува.

Заразяването с човешки папилома вируси протича по следните начини:

 • Контакт с носителя на възбудителя;
 • От майка на дете по време на раждане;
 • Въздушно-капков път;

След постъпване в организма човешкият папилома вирус остава в него завинаги и под въздействие на определени фактори се активира и предизвиква разрастване на клетките на заразените тъкани на носа. Активирането на растежа се благоприятства от следните фактори:

 • Чести простудни заболявания;
 • Продължително протичане на хронични заболявания на горните дихателни пътища;
 • Дълъг престой в недобре проветрявани и влажни помещения;
 • Недостиг на витамини;
 • Продължителен прием на хормонални препарати;
 • Силен стрес;
 • Преумора;
 • Тютюнопушене и пристрастяване към алкохол;
 • Отслабване на имунитета и имунодефицитни състояния;

Според наблюдения на специалисти особено често папиломи се появяват през зимата и пролетта. Това означава по това време на годината, когато имунитетът отслабва, поради недостиг на витамини в храните.

Освен това, отоларинголози отбелязват, че при стабилизация на имунитета папиломите регресират 3 години след тяхната поява. Имунно затова основната причина за развитие на папиломи в носа специалистите смятат нарушенията в имунната система.

Папиломи в носа при деца

Заразяването с човешки папилома вирус е възможно на всяка възраст, но при деца се откриват по-често гъбичните форми на папилома вируса.

Тяхната поява е свързана с незрялост на имунната система, която невинаги е способна да потиска активността на вируса, което създава предпоставки за неговата мутация.

Лечението на папилома вируса при деца се провежда по същите принципи както и при възрастните.

Симптоми

Външно папиломата в носа изглежда като плътен израстък на кожата с телесен или розов цвят. Обикновено расте бавно, с малки размери е и е възможно дълго да не създава неприятни усещания.

С болки папиломите в носа не се проявяват. В редки случаи тяхната поява предизвиква усещане за сърбеж. Разположените под носа или под носа новообразувания в голяма степен представляват козметичен дефект.

С времето, заради увеличаване на размерите на папиломата в носа се стига до появата на следните симптоми – затруднено дишане, запушен нос, кръвотечения.

Лечение

Основен начин за премахване на папиломите в носа е хирургично отстраняване на новообразуванието. За тази цел могат да се извършат хирургични операции или редица други минимално инвазивни процедури.

Класическите операции за премахване на папиломи се провеждат рядко, тъй като след тяхното извършване е необходимо дълго време за заздравяване на рани и след намесата остават белези.