Болка в кръста – това е доста често явление. Ако тази болка се появява рядко и по видима причина, например, след тежко физическо натоварване, то обикновено не крие сериозна опасност. Но продължителният необясним дискомфорт изисква квалифицирана намеса.

Симптоми и видове болки в кръста

Ясното определение на усещанията на пациента помага на лекаря по-конкретно да разгледа симптомите и да открие причината за неразположение.

Болката може да се локализира в областта на самия кръстен отдел или да предизвиква прострелващи усещания в други органи. Например, на краката или в коремната област.

Болката в кръста е пронизваща, внезапна и нарастваща. Може да се усети нейното обостряне или затихване след заемане на определена поза или натоварване/ отпускане на указваната зона, а също изчезване с прием на обезболяващи препарати или нагряване.

Какво да правим с болката в кръстния отдел?

Често при хората, които стоят в едно и също положение, при рязко ставане, се случва прострелващ пристъп на болка. Това може да бъде свързано с прищипване на нервните окончания.

Всъщност, съществуват 2 основни типа причини за болки в кръста.

Първичните причини за болка се характеризират с развитие на патологични състояния или функционални изменения на гръбнака, засягащи връзки, мускули, кости, хрущялна тъкан;

Една от тях може да е остеохондроза. Това състояние е обусловено от възрастови изменения и се характеризира с протичане на редица процеси от възпалителен и дистрофичен тип.

Това се обяснява с влошаване на здравината и еластичността на междупрешленните дискове, а също и с разрушаване на повърхностния слой на хрущялната и костната тъкан.

Обяснява се с влошаване на здравината и еластичността на междупрешленните дискове, а също и разрушаване на повърхностния слой на хрущялна и костна тъкан.

Причина за болка е ишиас. За това заболяване е характерен дискомфорт не само в областта на кръста, но и в задната част на единия крак. Източник е възпалението, развиващо се в резултат на притискане на седалищния нерв.

Виновник може да е кръстен радикулит. Болката възниква в процес на остро въздействие, например, кихане, навеждане и т.н. Това заболяване е обусловено от възпалението на нервните окончания, увеличава риска от загуба на възможност за движения.

Изкривяването на гръбначния стълб външно проявяващо се в разлика във височината на раменете, поява на гърбица на гърба или друго изкривяване на стойката, е характерно за сколиоза. Възможно е да се предизвика от влошаване на функционирането на скелетните мускули.

Също възпалението, предизвикано от ревматоиден артрит, може да донесе осезаем болков дискомфорт в зоната на кръста.

Вторичните се развиват при получаване на травми на гръбначния отдел, инфекциозни и прочие заболявания на органите на коремната кухина и на малкия таз.

Причини за болки от женски и мъжки тип

Единичните или редки проявления на болки при мъжете могат да бъдат обусловени от тежки физически натоварвания, особено при силно течение или студ. Сред болестите, които предизвикват болки в кръста са простатит и епидидимит.

Наличието на болки при жените може да бъде обусловено от гинекологични проблеми или физиологични особености при протичане на определени процеси.

Профилактика и лечение

Сред профилактичните мерки за предотвратяване на болки в кръста:

  • Сън във физиологична поза и подходящ матрак – младите на по-твърд, възрастните на по-мек;
  • При работна в седнало положение – ставане за по 5 минути, без резки движения;
  • Ежедневно изпълнение на оздравителна гимнастика;