Научете как бързо и ефективно да се отървете от обриви по деликатните зони. Ще ви разкажем защо се появяват пръжки по гърба и дупето през лятото и как да се борим с тях?

През лятото както никога желаем да изглежда невероятно. На плажа всяка жена мечтае да бъде безупречна, да има не само идеална фигура, но и кожа.

Летният отдих може да бъде помрачен от обриви в областта на гърба и седалището, които активно се появяват именно през летния период. Разберете защо възникват и как да се борим с пъпките по тези зони.

Защо възникват пръжки по гърба и дупето точно през лятото?

Именно през летните месеци кожата е предразположена към поява на обриви, заради повишеното отделяне на пот, а също и към инфектиране от замърсяването.

Причините за поява на този проблем могат да бъдат както вследствие на неправилна грижа за кожата, така и хормонален дисбаланс. Възможно е и да са с алергичен характер, да бъдат последица на неправилното хранене, нарушение на обмяната на веществата.

За да се отървем от пъпките по гърба и дупето през лятото трябва да започнем с прости хигиенни правила и грижи за кожата на тялото.

Как всъщност да се отървем от пъпките по гърба и дупето?

1. Мийте правилно косата

Често си мием главата така, че мръсната вода от косата се стича по гърба и дупето. Пробвайте в продължение на 2 седмици да си миете косата с наведена глава над ваната. Няма да чакате много за резултат.

2. Опитайте да спрете употребата на лосиони и кремове за тяло

Ако кремът е много мазен, може да запушва порите. Освен това пръжките могат да бъдат алергична реакция на един или друг компонент за грижа. Спрете го и вижте дали след седмица ще има резултат.

3. Не използвайте спарче

Не търкайте обривите със спарче, още повече пък с грубо. Рискувате да разпространите пъпките още повече и да травмирате допълнително кожата.

4. Използвайте маска от глина

За да се отървете от пръжките през лятото, нанесете на раменете, гърба и дупето маска от светлосиня глина за 10-15 минути, след което я измийте с топла вода. Тази процедура се извършва 1-2 пъти седмично.

5. Използвайте салицилова киселина

Лосионите от салицилова киселина често се препоръчва от дерматолози за борба с пръжките. Намажете проблемните участъци с такъв лосион, който да ги изсуши.

Добре би било да използвате отвара от лайка или сок от магданоз. А спирт може да се нанася само върху отделните пъпки, в противен случай рискувате да изсушите прекалено много кожата, и обривът да стане още по-голям.

6. Катранен сапун

Опитайте да замените любимият душ гел с катранен сапун. Да, не мирише на кокос и ягоди, затова пък може добре да подсуши пръжките.

7. Натурални тъкани

За предпочитане е да не носите синтетични дрехи, единствено натуралните са подходящи за раздразнена кожа. А също и не забравяйте да минавате през душа след тренировки.

Ако обичайните козметични процедури в домашни условия не дават резултат, то най-често причината може да вътрешна. В такъв случай задължително се обърнете към лекар, за да изясните истинската природа на обривите по гърба и дупето. Възможно е да се дължат на сериозна патология.