Дупето е достатъчно деликатно място, възпаленията на което ни причиняват немалко неудобства. Какво може да бъде по-неприятно от появата на пъпки по задните части. В резултат на тяхната поява ни е трудно да стоим, да се разсъбличаме пред любимия мъж, да отидем на басейн.

Възможните причините за появата на пъпки по седалищните части са много. Често възпаленията са болезнени, почервеняват и сърбят. Такъв дискомфорт може да стане причина не само за сериозно раздразнение, но и да доведе до психологически комплекси и занижена самооценка.

Ако пъпките по задните части се превърнат за вас в постоянен проблем, това означава, че е необходимо да вземете спешни мерки. Няма да ви помогне честото вземане на душ, скъпите мазила или лосиони.

Ще ви се наложи да се отнесете отговорно към проблема и да се обърнете към лекар. Предварително можете да проверите за наличието на някои фактори, които могат да станат причина за кожно раздразнение.

Причини за появата на възпаление на дупето

Следва да се отбележи, че проблемът няма да се реши от само себе си. Ако не вземете навременни мерки кожното раздразнение ще се задълбочи и една консултация с лекар няма да ви помогне. Причините за възпаление могат да бъдат следните:

• Некачествени синтетични или вълнени дрехи – на вашата кожа ѝ е необходимо бельо, което лесно поема влагата и свободно пропуска въздуха.

Затова в никакъв случай не носете синтетично долно бельо – за предпочитане е памучното. Ако не можете да устоите на красотата на синтетиката, слагайте такова бельо колкото е възможно по-рядко и не оставайте с него по цяла нощ.

• Алергия към битова химия – разпространена причина за поява на обриви в областта на седалището. Перилните прахове, нов душ гел, сапун, омекотител за бельо – всяко от тез средства може да стане причина за раздразнение на вашата кожа.

В този случай се препоръчва да се обърнете към алерголог.

• Преохлаждане, когато си слагате твърде тънки чорапогащници или се придържате към съветите на загрижената си майка да носите топло бельо при по-студено време. Това може да доведе не само до появата пъпки, но и до гинекологични заболявания.

• Недостиг на витамини, особено на витамин D. Кожата както и целият организъм, се нуждаят от слънце. Липсата на бръчки по седалищните части и гладкостта на кожата пряко зависят от витамин D.

• Неправилно хранене – небалансирания хранителен режим е причиназа натрупването на шлаки в организма. Когато човек страда от запек или чревна непроходимост, кожата изземва функцията на червата по извеждането на вредните вещества. В резултат на това нейният цвят се променя и се появяват обриви.

• Изменение на хормоналния фон – ако сте забелязали, че пъпките по задните части се появили едновременно с приемането на противозачатъчни, то потърсете гинеколог за консултация.

Ефективно лечение

В борбата с обривите ще са ви необходими – малко огледалце, памучен тампон и йодна тинктура. Именно йодът в тази форма способства за бързото изчезване на пъпките, разбира се, ако нямате алергична реакция на този препарат.

Внимателно нанесете йодната тинктура на възпалението. Процедурата е необходимо да се повтаря 2 пъти в денонощието, докато не се образува петно. Когато това се случи, йод вече необходим.

Не по-малко ефективни са салициловата маз. Все пак е важно да внимавате да не изгорите кожата си.