Пъпната херния се характеризира с образуване на патологично издуване на органите на коремната кухина чрез малък пъпен пръстен. При определени условия е възможно прищипване и развитие на нежелани тежки последствия.

Пъпна херния - кога е необходима операция 

Това патологично състояние изисква спешна терапевтична интервенция.

Пъпна херния може да се срещне както при деца в ранните години от техния живот, така и в зряла възраст.

След многогодишни наблюдения е установено, че жените в детеродна възраст страдат от херниални процеси около пъпа по-често от мъжете.

Това се свързва с отслабване на мускулите при бременност и значителен дефект на пъпния пръстен.

Пъпната херния в своя херниален сак може да съдържа различни елементи, най-често това са малки части от червата.

В ранна възраст херниалните издувания се случват, заради забавяне на процесите на регенерация в зоната на пъпния пръстен.

Сферичното образувание обикновено увеличава размерите си при плач на детето.

За това патологично състояние могат да способстват чест запек и прочие храносмилателни нарушения, които водят до повишаване на вътреутробното налягане.

Сред честите причиняващи фактори за развитие на пъпна херния при възрастни са значително наднормено тегло, продължителни пристъпи на кашлица, белези след операция, пренапрягане на мускулите на коремната стена.

Симптоми на пъпна херния

Симптомите на пъпна херния могат да се различават по своята интензивност, но обикновено водят до значително безпокойство.

Херниалните издувания могат просто да се прибират /импонират/ в тялото, но ако това стане невъзможно, има сериозен риск от развитие на опасни усложнения.

Симптомите на пъпна херния при малки размери на издуването създават незначителен дискомфорт на техните притежатели.

При тази ситуация херниалните порти са достатъчно широки, за да осигурят свободно връщане на сака и неговото съдържимо обратно в коремната кухина.

При симптомите на пъпна херния, която се отличава с незначителни размери и обилно развитие на процеса на срастване, а също и с тесни херниални порти, има собствени негативни фактори.

Голям обем на херниалния сак затруднява значително процеса на храносмилане и преминаване на храната по червата.

В указания случай ярки проявления на патологичния процес се смятат запек с присъединяване на болезнени усещания, чести позиви за повръщане и гадене.

Ако процесът се остави без дължимото внимание и липса на адекватно съвременно лечение е възможно развитие на прищипване, което се проявява с притискане на съдържимото в херниалния сак.

Присъединява се възпалителен процес и завършва със застой на фекални маси в червата.

При поява на кръв в изпражненията, продължителен запек, чести пристъпи на повръщане, болезнени усещания в областта на слабините е необходимо незабавно да се потърси лекарска помощ.

Обикновено дефектът добре се отстранява по хирургични методи.

Диагностика и лечение на пъпна херния

Лечението на пъпна херния трябва да бъде пълноценно и своевременно, основано на пълна диагностика и установяване на причините за патологичния процес.

Диагностиката се провежда до установяване на пълните причини за възникване на дефект на коремната стена.

В основата на диагностичните мерки е включена рентгенография, която позволява да се изследва съдържимото в херниалния сак.

С тази цел често се въвежда контрастно вещество, което способства за по-добра визуализация на компонентите на дефекта. Прибягва се и до ултразвукови методи на изследване.

Лечение на пъпна херния трябва да се провежда при поява на първите негативни симптоми на прищипване или проявления на нарушения на храносмилането, а също и присъединяване на възпаление и болков синдром.

Профилактика на пъпна херния

Основа за профилактика на пъпна херния се смята умереното физическо натоварване. Важна част е укрепването на мускулите на коремната стена и нормализиране на теглото.

В зависимост от физическото състояние следва да се прибягва до дозирани натоварвания. Подходящи са плуване, лечебна физкултура, многобройни гимнастически упражнения.

Важно е да се лекуват и заболяванията, които повишават вътрекоремното налягане. Към тези патологии се отнасят и хроничните белодробни заболявания, съпровождащи се с пристъпи на кашлица, запек, нарушение при нормалното отделяне на урина.

За бременните е препоръчително да обръщат своето физическо състояние, редовно да следят за състоянието на пъпния пръстен, а след раждането да използват специален бандаж.