До неотдавна парацетамолът се смяташе за спасение от главоболие за много хора, за които е противопоказен „стандартният“ аспирин.

Този лекарствен препарат се определял като подходящ за бременни жени и малки деца, вероятно повечето от нас като деца също им е бил даван парацетамол при висока температура.

Но изглежда, ерата на „безопасния“ аналгетик вече е към своя край.

Новите изследвания на норвежки и датски учени установили скритите опасности на едно от най-популярните и достъпни обезболяващи средства – парацетамол.

Редки, но сериозни странични ефекти той оказва, както на функцията на вътрешните органи – черен дроб, сърдечно-съдова система, така и способства за увеличаване на риска от развитие на неврологични разстройства.

Първият тревожен сигнал се появил преди 5 години, когато се появила публична информация за стотици случаи на преустановяване на функцията на черния дроб или бъбреците след прием на парацетамол.

Последвалите след това бурни медицински и около медицински дебати до особени изменения в потреблението на разпространението на това обезболяващо така и не довели.

Само в някои държави от ЕС било ограничено отпускането на парацетомола до 1-2 блистера за всеки купувач.

Друга опасност, за която се споменава в инструкцията за употреба на това обезболяващо е увеличения риск от сърдечно-съдови заболявания – повишаване на кръвното налягане, инфаркт, сърдечен пристъп, при постоянно използване на аналгетика.

„Разпространената гледна точка сред много от медиците, че парацетамолът е безобиден, ефективен и добре усвояем аналгетик, от гледна точка на науката е вече отдавна остаряла.“ – това твърди немския фармаколог Кей Бруне от университет в Ерланген.

Той смята, че най-голямата опасност от парацетамола се крие толкова в неговото химическо въздействие, колкото в психологията на употреба на това обезболяващо средство.

Пристъпва се към прием на парацетамол като това се смята за едно най-разумно действие, без допълнително да се размишлява струва ли си това обезболяващо да се приема, необходимо ли е изобщо, в какви дози, има ли алтернативни средства.

Главната причина за такова потребителско поведение по отношение на парацетамола е неговата достъпност – това обезболяващо е по-евтино от аспирина и особено от ибупрофена, отпуска се без рецепта и има изграден имидж от десетилетия на безобидно обезболяващо.

Освен изградения навик да се приема парацетамол за всякакви болежки и особено при простуда, вторият източник на възможна опасност, според немския фармаколог, е съществуващата практика, вече по препоръка на лекуващия или личен лекар, да се прилага това обезболяващо през цялата бременност.

А също така и да се използват свещи за сваляне на температура и облекчаване на болезнените усещания при бебета по-малки от 3 месеца, тоест при тегло по-малко от 6 килограма.

Актуалните изследвания на датските и норвежките учени потвърждават, че подобни опасения не са съвсем без основание.

Специалисти от университета в Осло, Норвегия, провели изследване, в които проучили здравословното състояние и нивото на развитие на почти 50 хиляди деца, чийто майки по време на бременността приемали парацетамол.

Получените резултати били обезпокоителни – при децата, чийто майки приемали това обезболяващо не по-малко от 20 дни по време на бременността, били открити нарушения на общата моторна функция /в сравнение с другите деца на същата възраст/, усложнения в развитието на комуникативните навици и на социалното поведение.

В рамките на това изследване учените направили и сравнение в случай на прием на ибупрофен по време на бременността, но подобни странични ефекти не били открити.