Паркинсон или болест на Паркинсон представлява заболяване, характеризиращо със засягане на двигателните възможности на човека. То се дължи на негативно изменение на функцията на определен вид неврони в мозъка.

Обичайно тези нервни клетки освобождават важен хормон и невротрансмитер, наречен допамин. Неговата функция е изпращането на сигнали към мозъчния център, контролиращ движенията на тялото.

Тази част от мозъка осигурява плавното движение на мускулите и тяхното подчиняване на волята на човека. При засегнатите от Паркинсонова болест, тези неврони постепенно дегенерират и се разрушават. Тогава количествата допамин започват да се понижават и волевите движения на мускулите биват затруднени.

Заболяването е прогресивно, което означава, че контролът на волевите мускулни движения отслабва с течение на времето. Съвременната медицина разполага с възможности, които помагат на болните да водят пълноценен живот.

Какви са симптомите?

Четирите основни клинични изяви са:

• Тремор или треперене, което може да засегне ръцете, дланите или краката;
• Сковаване на мускулите;
• Забавени движения;
• Затруднения при ходене или с баланса на тялото;

Треморът е първият симптом, който се проявява и е един от най-честите, въпреки че не засяга всички болни. Но по-важното е, че не всеки, който има тремор страда от Паркинсон.

Треперенето обикновено първоначално се усеща само в едната ръка или крак или самото от едната страна на тялото. Треморът се често се усилва при събуждане, но спира, когато започнете да движите засегнатия крайник. Треперенето спира и при сън.

С течение на времето заболяването засяга мускулите на цялото тяло и затова е възможно да стане причина за затруднено преглъщане или запек.

В по-късните стадии на болестта може да доведе до фиксиране на изражението на лицето, говорни нарушения и други проблеми. При много от болните се наблюдава и отслабване на умствените способности. /деменция/.

В повечето случаи клиничните изяви на болестта се проявяват между 50 и 60-годишна възраст, въпреки че е възможно да започнат и по-рано.

Какви са причините?

Не е известно какво предизвиква дегенерацията и разрушаването на невроните, освобождаващи допамин. Но се правят множество изследвания в опит да се установи причината.

Проучват се множество възможни причинители като напредването на възрастта и отровите в околната среда. Смята се, че при някои заболяването се развива поради наследяването на определени анормални гени, но до настоящия момент няма убедителни доказателства, потвърждаващи тази обусловеност.

Лечение на Паркинсон

Все още няма лек за заболяването с помощта на който да се постигне пълно излекуване. Но се използват няколко лекарства, които повлияват на симптомите и правят болестта по-лесно поносима от пациента, като предотвратяват драстичното влошаване на качеството му на живот.

Възможно е и да не е необходимо лечение, ако симптомите са слабо изявени. Лекарят може да изчака с предписването на лекарствата, докато клиничните изяви на заболяването не започнат да възпрепятстват извършването на обичайните дейности от болния.

Лекуващият лекар може да направи корекция в лекарствената терапия, тъй като симптомите могат да изострят. Възможно е да се наложи приема на няколко лекарства, за да се постигнат най-добрите възможни резултати.

Леводопа – най-доброто лекарство за овладяване на симптомите на заболяването – хипокинезата и мускулната скованост. Но то може да предизвиква нежелани реакции, ако се използва в по-висока доза. Понякога лекарите използват други медикаменти за борба с болестта в по-ранните стадии в опит да отложат използването на леводопа.