Хирурзите в Кембриджшир са извършили първата трансплантация в Европа, на сърце, което не тупти.

Донорските сърца при трансплантация обикновено се даряват от хора, чиито мозъчни стволови клетки са мъртви, но сърцата все още бият. В този изумителен случай обаче сърцето и белите дробове на донора са спрели да функционират и де факто е настъпила така наречената мозъчна смърт.

Според екипа на болницата Papworth, тази техника може да помогне да се увеличат сърцата за донорство най-малко с 25%.

През 2008 г. реципиентът Хюсеин Юликан от Лондон получава инфаркт на 60-годишна възраст. Той споделя, че преди трансплантацията не е можел да ходи и да си поеме нормално въздух, но след като животоспасяващата операция е извършена, здравето му значително се подобрява.

„Сега се чувствам по-силен всеки ден, тази сутрин влязох в болницата без никакъв проблем“, казва той.

През последните 12 месеца във Великобритания броят на пациентите, нуждаещи се от донорство, е 171, съобщава ВВС. Но много често нуждаещите се от трансплантация превишават броя на донорите.

Голяма част от болните чакат повече от три години, за да получат нужния орган. Много пациенти умират, понеже няма възможност да се извърши трансплантация, поради липса на донори.

До момента, присаждането на сърце, което не бие, не е било възможно, поради опасения, че може да предизвика вреда върху приемника. Процедурата връща към живот сърцето пет минути след смъртта, извършва се перфузия, т.е. доставя се кислород и хранителни продукти, благодарение на артериална кръв при температурата на тялото.

Хирургър Стивън Лардж разказва: „Имахме сърце, което биеше за около 50 минути и проследихме функцията му, която беше в много добро състояние." След това, органът е отстранен и сърцето е прехвърлено в кутия, чиято цел е да го поддържа още три часа, преди да се извърши трансплантация в Papworth.

Тази система за поддържане на органи се използва при белите дробове, черния дроб и бъбреците, докато са извън тялото. Стандартният метод за транспортиране на сърца и други органи за трансплантация е като се опаковат в лед, но някои органи могат да се повредят по този начин.

Екипът на Papworth разказва, че възстановяването на пулса след смъртта и запазването на органа е допринесло за намаляване на пораженията в сърдечния мускул.

За първите сърдечни трансплантации, направени през 1960 г., се използват органи от донори, чиито сърца не бият, но техниката е водила до бързо влошаване на пациентите.

Миналата година хирурзи в Австралия извършват първата трансплантация в света с помощта на сърце, което не бие, като използват иновативната технология – „сърце в кутия“. Машината на практика представлява устройство за съхраняване на органи.

Американската компания „Trans Medics“, която е производител на поддържащата машина за органи, определя стойността на една кутия на 150 000 лири стерлинги плюс още 25 000 лири за всеки пациент, на когото е трансплантиран орган. Единствените болници във Великобритания, които използват уреда, са Papworth и Harefield.

Професор Джеймс Нейбергер, асоцииран медицински директор на сектор „Донорство и трансплантация“ в „NHS Blood and Transplant“, казва: „За съжаление, има недостиг на органи за трансплантация в цяла Великобритания и пациенти умират, поради тяхната липса.“

"Ние сме изключително благодарни на семейството на донора и се надяваме те да се утешават, знаейки, че органите на техния роднина са спасили животи и също са допринесли за развитието на сърдечната трансплантация в Обединеното кралство."