Какво не трябва да се направи при започване на захранване на детето

Твърде ранно захранване

За твърде ранното захранване често са виновни не толкова родителите – понякога лекарите го препоръчват за децата с тегло под долната граница на нормата или при забавяне на наддаването на тегло.

Напълно нормалното забавяне на растежа на детето, когато стане на 4-5 месеца, понякога се приема за признак на недостатъчно хранене и се настоява за започване на захранване.

Тази тактика обаче е лишена от логика – дори и да започнем да захранваме детето с каши, то 2-3 лъжички дават само по 7 калории дневно. Ежедневно с кърмата или със сместа детето получава около 700 калории.

Повечето изследвания показват, че захранването с малки количества до 6-месечна възраст не влияе на ръста и на теглото на детето в краткосрочна перспектива. Защо тогава да мъчим детето?

Втората причина, поради която родителите бързат да започнат със захранването, това е неспокойният нощен сън на мъниците.

Количеството храна, което детето изяжда до 4-6-месечна възраст, не може да му осигури допълнителна ситост през нощта.

Приблизително до 9-11 месеца за деца е напълно нормално да се събуждат, за да се нахранят. Дори и да се започне много рано със захранването, това няма да ни избави от редовните събуждания.

Научно доказано е, че твърде ранното захранване – до 4-месечна възраст се последва от увеличаване на рисковете за здравето на детето.

Подобна стъпка може да е катализатор за поява на наднормено тегло/затлъстяване в по-късна възраст.

В някои източници се твърди, че началото на зърненото захранване до 3 месеца увеличава риска от захарен диабет в бъдеще.

Също нараства риска от стомашно-чревния заболявания и инфекции на дихателните пътища. До 4-месечна възраст бебетата нямат нервно-мускулна координация, което повишава риска от задавяне.

Твърде късно захранване

Късното начало на захранването, след 9-месечна възраст често води до недостиг на микроелементи, на енергия, а също и до възможни нарушения на хранителното поведение в бъдеще.

Своевременното начало на захранването способства за адекватен прием на макро и микронутриенти от детето.

Захранването може да покрие цялата потребност от отделни витамини и минерали, дори въпреки че детето яде от тях в малки количества.

Избягване на плодове за начало на захранване

Първата храна при захранване може да е всякаква. За повечето деца не е важно какви храни те ядат за първи път. Бебетата инстинктивно предпочитат сладката храна – кърмата е сладка, и изпитват страх от горчиви храни.

Поредността на въвеждане на храните при захранване не може да промени тези предпочитания. Детето няма да откаже да яде зеленчуци, каши или месо, защото захранването е започнало с плодове.

Много често децата отказват да ядат полезна храна, тъй като родителите им предлагат да ядат сладки бисквити или сокове, които не им дават енергия.

В много държави захранването започва предимно с каши от сладки плодове и зеленчуци, постепенно се добавят пресни.

Идеята да се започне с плодови и зеленчукови каши е, че захранването трябва да е по-калорично. Но няма никакви реални основания – кашата е по-малко калорична, отколкото кърмата или сухото мляко.

Ябълки и краставици първа твърда храна

Първата твърда храна не трябва да са ябълки и краставици, както и сурови моркови и круши. Тези храни лесно могат да се отхапят, дори и без зъби, но сдъвкването им е трудно.

В опит да ги погълне цели детето може да си травмира хранопровода или да вдиша малко парченце от тях.

Американската академия по педиатрия препоръчва да се избягва даването на деца до 4 години на ябълки, моркови, сухари, бисквити, кръгли и гладки – грозде, царевица, ядки.

До тази възраст, макар и с всички зъби детето може да се задави. Твърдите хранителни продукти трябва да бъдат термично обработени, а кръглите и гладките – рязани на части.

Ако се страхувате да давате парченца твърди плодове, зеленчуци или ядки на детето, то предложете това да направи по-уверен възрастен – баба, таткото или дядото.