Патладжанът е многогодишно тревисто растение. Познат е също и с названието син домат. Родината на този зеленчук са тропическите райони на Индия, където растат естествено в природата, без необходимост да бъдат засаждани.

Като едногодишна култура в Европа сините домати се отглеждат от XIII-XV-ти век.

Естественият цвят на патладжана е лилав. Но въпреки това днес съществуват множество разновидности с различни цветови и нюанси, вариращи от бяло до почти черно, жълто и кафяво.

А също могат да се намерят и сини домати с най-различни форми и размери. А теглото на зеленчука варира от 30 грама до 2 килограма.

Повече или по-малко е сходна само пулпата /вътрешната част/ при всички разновидности на патладжана – плътна, с малки семена и специфичен вкус. Суровият син домат не се използва като храна.

Калоричност

Суровият патладжан съдържа 24 килокалории, тоест е бедна на мазнини диетична храна. А калоричността на вареният син домат без сол е 33 килокалории, а задушеният -189, поради което ако се консумира в този вид е възможно да стане причина за затлъстяване.

Хранителна стойност в 100 грама:

• Белтъчини – 1.2 грама;
• Мазнини – 0.1 грам;
• Въглехидрати – 4.5 грама;
• Вода – 91 грама;
• Калоричност – 24 килокалории;

Патладжан - полезни свойства

Този зеленчук съдържа:

• Твърди вещества, захари, протеини, мазнини;
• Калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, сяра;
• Бром, хлор, алуминий, желязо, йод, мобилден;
• Флуор, кобалт, мед, цинк
• Балансиран комплекс от микроелементи и витамини – В1, В2, В6, В9, С, РР, Р и D;

Повечето диетолози са на мнение, че сините домати са богати на така наречените баластни вещества /целулоза, пектин и т.н/, които не се усвояват и на практика не се абсорбират, но допринасят за изхвърляне на излишния холестерол от организма.

При това ефектът, който се постига по-този начин е по-значително по-добър, отколкото чрез прием на специални медикаменти.

А от това следва, че ястията, които включват и патладжани предотвратяват атеросклероза, исхемична болест на сърцето, жлъчно-каменна болест и други заболявания.

Минералът мед, който в този зеленчук е в значително количество, подпомага кръвотворния процес, затова той се препоръчва при анемия и на бременните жени. Патладжаните също така притежават и бактерицидни свойства.

Сините домати притежават и лечебни свойства – стимулират хематопоезата при малокръвие, снижават нивата на холестерола в кръвта и по този начин противодействат на развитието на атеросклероза.

Препоръчва се консумация на патладжани при захарен диабет и заболявания на бъбреците.

Зеленчукът е полезен за хора в напреднала възраст, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, особено ако задържат вода в резултат на отслабване на сърдечната функция, тоест хронична застойна сърдечна недостатъчност.

Наличието в патладжана на голямо количество калий спомага за укрепването на сърдечния мускул и способства за отделянето от организма на различните течности.

Полезно е да се консумират патладжани и при подагра, тъй като те увеличават уринната екскреция на солите на пикочната киселина.

Тъй като сините домати са ценен източник на множество органични киселини, успешно могат да се използват като целебна храна при атеросклероза.

Освен това притежават и диуретични свойства и способстват за нормализиране на чревната функция. Меката и нежна вътрешна част на патладжана регулира киселинно-алкалния баланс.

При което силно се понижава количеството на холестерола в кръвта – в отделни случаи до над 40%.

Специфичният леко горчив вкус на патладжаните им се придава от вещество, наречено „соланин М“.

При по-големи концентрации то е отровно, то това не е притеснително, тъй като в тези зеленчуци, то е в много малко количество.