Свинското месо притежава фантастичен ефект – то може да удължи вашия живот. Всъщност такова е твърдението на учени от Университета на Цюрих, Швейцария, които са провели съответното изследване.

Това се дължи на факта, че свинското месо съдържа голямо количество ниацин, също известен като витамин В3. Количеството, което един човек консумира е пряко свързано с продължителността на живота му.

Изследователите провели серия от експерименти върху кръгли червеи – те се използват именно за това. Когато в тялото им бил въведен ниацин, това увеличавало продължителността на техния живот средно с 10%.

Витамин В3 също се открива в черния пипер, сушените домати, фъстъците. Но кого го вълнува това? Човек може да си набави това хранително вещество в бекона. И това действително променя нашето отношение към този хранителен продукт, който напоследък съвсем незаслужено се охулва от диетолозите.

В какво се състои тайната? Учените посочват, че когато вие приемате ниацин с храната, вашият организъм погрешно смята, че вие в близко време смятате сериозно да поработите физически. И активизира всички свои резерви.

Авторът на изследването, професор Майкъл Ристоу , също критикува съветите на съвременните диетолози.

„Всички около нас твърдят, че е нужно да приемаме антиоксиданти, желателно под формата на таблетки. Тъй като това било необходимо за прочистване на организма от „токсините“, приемани чрез месото. Но това е глупост! Никакви токсини не съществуват, за да се твърди със сигурност това, няма достатъчно научни потвърждения. “

Швейцарските учени настоятелно препоръчват да изяждат по няколко парченца бекон за закуска – ниацинът най-добре се усвоява сутрин.
По различно време медиите масово разпалват истерията около вредата, за която се предполага, че нанася червеното месо.

Въпреки това те изобщо не обръщат внимание на факта, че макар и множеството експерименти и проучвания европейските учени така и не са успели да намерят достатъчно доказателства за това, че червеното месо действително убива.

Всъщност резултатите от изследването на швейцарските учени доказват, че липсата на червено месо в хранителния режим се явява фактор за преждевременна смърт.

Американското правителство – защитникът на здравето на американската нация, а също Американската асоциация на кардиолозите вече дълго време предупреждават американците, че прекомерното потребление на червено месо може да доведе до развитие на заболявания на сърцето и на други органи, например на ставите като подагра.

Въпреки това научните данни доказват, че това твърдение не издържа на критиката. Мащабно изследване, проведено в Япония също не установило никаква връзка между броя на смъртните случаи от сърдечни заболявания и употребата на червено месо.

През 2012 година учени от Харвард публикували резултатите от още едно мащабно изследване, което показало, че в повечето случаи употребата на червено месо притежава защитен ефект.

До определен момент /тоест до приключване на изследването/ доброволците, употребяващи повече месо се чувствали по-добре в сравнение с тези, които са консумирали по малко или не са яли изобщо.

Заключението е очевидно – малко варено или печено месо за закуска от време на време няма да ви вкара в гроба, а една хубава пържола за вечеря може дори да удължи живота ви.

Неслучайно сред дълголетниците има такива, които цял живот са си похапвали сланина, а вегетарианци сред тях почти липсват.
Но все пак червеното месо трябва да се консумира с мярка и преяждането с него, както и с каквато и да е храна, е опасно за здравето.