Бременността е най-специалният момент в живота на една жена. За всички тези от вас, които са взели важното решение да създадат поколение – пожелаваме късмет!

А ако вече сте разбрали, че сте бременна – честито! И тъй като, най-вероятно, вече сте започнали да усещате първите промени от бременността, днес сме ви подготвили няколко съвета, с които ще направите този период още по-прекрасен.

Все пак искаме да ви предупредим, че не трябва да пренебрегвате неразположенията и да ги спестявате на вашия лекар!

На какво се дължат неразположенията в този период

Най-честото оплакване на бременните в началото на бременността е свързано с хиперчувствителността към много миризми. Освен заради покачването на естрогеновите нива, това се дължи и на факта, че организмът на майката се опитва да я предпази от потенциално вредни за плода храни, напитки, козметика и т.н.

Ако сте вече в напредналите месеци от бременността, то сигурно сте усещали киселини, или пък това тепърва ви предстои. Този неприятен симптом се дължи на факта, че бебето, пораствайки, повдига стомаха на горе, а той започва да „връща“ киселините към хранопровода.

Запекът, от който страдат много бременни, се дължи на факта, че бебето притиска червата. Освен това, много от мултивитамините за бременни могат да навредят на чревната микрофлора.

Порастването на сладкото коремче, освен увеличен размер на дрехите, може да попречи на позата за сън, а и да ви причини досаден сърбеж, заради разтягането на кожата.

А как да се справим

  1. Срещу дразнещи миризми – Открийте крем, етерично масло или пък бебешки мокри кърпи, които не ви причиняват дразнене и ги дръжте в чантата или джоба си. Така, всеки път, когато ви прилошее от дадена храна или парфюм, например, ще имате нещо под ръка, което да неутрализира миризмата.
  2. Срещу киселини – Отдавна известен лек, срещу киселини е газираната вода. Това е прекрасно средство, което облекчава киселините, тъй като в този период трябва да се лишите от безобразния прием на лекарства. Също така е добре да избягвате доматите, шоколада и други сладки изкушения, тъй като те допълнително повишават киселинността в стомаха. Разходките след хранене, също ще са от полза.
  3. Срещу запек – Разходките тук отново са решение. Не забравяйте, също така, че приемът на достатъчно вода, плодове и зеленчуци също е много важен, за подобряване на функционирането на храносмилателната система.
  4. Срещу сърбеж по кожата – Освен срещу появата на стрии, маслата за тяло са и добро решение и при сърбеж. Така ще подхраните кожата си и ще я хидратирате.
  5. Срещу безсъние – Прекрасен вариант за по-удобен сън е да поставите възглавница между краката ви, която да облекчи напрежението.