Случва се съвсем случайно на дете или на възрастен на бялото на окото да се появи петно. То не боли и обикновено не създава никакви неудобства.

Това обаче не е повод да се забрави за петното и да не се предприемат по-нататъшни действия.

Какви са тези петна по бялото на окото и кога са повод за тревога

Необходимо е да се търси лекарска помощ задължително, колкото и безобидно външно да изглежда петното.

За да се изясни защо се появяват петна на очната ябълка, е необходимо да се направи консултация с офталмолог.

Най-важното, което е добре да знаят всички родители – всяко петно в областта на бялото на окото, това е отклонение от нормата, което изисква медицинска намеса.

Петното може да е кръвоизлив и чуждо тяло, което не можем да отстраним от само себе си. Но най-сериозното, което може да е, това е новообразувание на бялото на окото. Основно те са доброкачествени, но изискват допълнително лекарско наблюдение – особено в случаите, когато петното се променя по размер, цвят, конфигурация, форма и разположение.

Какви са основните видове новообразувания на бялото на окото, които изглеждат като петна.

Меланоза – най-разпространеното новообразувание на очната ябълка. Това са плоски петна, които са с различен цвят – от светлосиво до черно.

Меланоза – това е пигметно новообразувание, което е на практика доброкачествено.

В медицинската литература са описани случаи, когато все пак рядко тези петна са се преобразували в злокачествени образувания.

Затова меланозата изисква задължително лекарско наблюдение. Ако петно или няколко петна са открити за първи път, то детето се наблюдава на всеки 3 месеца.

След това, ако ситуацията е стабилна и няма изменения, преглед е необходим на всеки 6 месеца. След изминаването на 3 години – веднъж годишно.

Второто, по честота новообразувание това е хемангиом – доброкачествен съдов тумор, който в детството може да е на практика незабележим, но започва да расте заедно с детето.

Трети по разпространение са невусите, т.нар. бенки. Това са плоски пигментни образувания на бялото на окото. Те напомнят меланоза, но се намират в други слоеве и растат по-активно.

Както и всяко пигментно образувание, невусите обичат много ултравиолетовите лъчи. Затова ако петънца все пак има, е необходимо изключването на продължително и активно действие на слънцето.

Разходки по улицата са допустими, но не е препоръчително излагане дълго време на слънце.

Някои лекари съветват да се носят слънцезащитни очила и шапки, но в този случай се касае за поглъщане на ултравиолетови лъчи от цялото тяло, а не само от петното.

При всяко новообразувание родителите или лекарят е необходимо да снимат очната ябълка, така лесно може да се проследи дали се изменя петното или не.

Веднага след появата на петно на бялото на окото на детето, е необходимо веднага да се записва час при личния лекар, който да даде направление за съответния специалист – офталмолог.

Най-доброто решение е да се запише час направо при офталмоонколог, но първоначално е достатъчна и консултация при офталмолог.

С помощта на специално оборудване лекарят преглежда петното и при подозрение за нещо по-сериозно вече може да насочи детето и родителите към онкоофталмолог с направление.

Ако са налице показания, новообразуванието се премахва, а тъкан от него се изпраща за хистологично изследване.

Целта е да се направи преценка дали ще е необходимо продължаване на лечението с препарати или то ще се ограничи само до оперативната интервенция.

Всеки случай е различен, но след премахването на петното, е необходимо да се правят контролни прегледи, първоначално 2 седмици след интервенцията и 1 месец след това. Следва да се наблюдава дали петното няма да се появи отново след 6 месеца или 1 година от извършване на интервенцията.

Очите са много важен орган, особено в съвремието, когато голяма част от дейностите извършваме именно с тях, затова всякакви необичайни изменения не следва да се оставят без внимание, и най-вече, когато се касае за дете.