Бременност – това е достатъчно отговорен период в живота на жената. През това време трябва особено да се пазим от всяко инфекциозно заболяване.

Що се отнася до пиелонефрит, то специалистите смятат, че често именно бременността може да предизвика неговото развитие. Това заболяване е опасно както за майката, така и за новороденото.

Не трябва да се игнорират назначените от лекар изследвания. Своевременното откриване на патологичния процес помага за избягване на тези усложнения.

Симптоми и лечение

Основни симптоми на острата форма на заболяването са повишаване на температурата до 39-40 градуса, слабост, постоянни болки в кръста, които се откриват след дълго ходене. Също сред симптомите може да бъде хиперхидроза, високо кръвно налягане.

Наблюдава се често уриниране, съпровождащо се с болезнени усещания. Често урината променя цвета си, може да стане мътна с остра неприятна миризма.

Хронична форма на заболяването се характеризира с постоянна болка в кръстната област, слабост, бързо уморяване.

Бременност, усложнена с пиелонефрит, се наблюдава от акушер-гинеколог и от лекар-уролог, или нефролог. Медикаментозно лечение се назначава само от лекар след внимателен преглед.

Немедикаментозната терапия включва спазване на постелен режим и диета.

Хоризонталното положение възпрепятства застоя на урината в уретера и в бъбречните легенчета. Ако е засегнат единият бъбрек, то на бременната жена се препоръчва легнало положение на здравата страна. И този крак на леглото, на който лежи трябва да бъде вдигнат.

Храненето при пиелонефрит се състои в максимално ограничаване и дори спиране на пържена, пикантна, пушена и солена храна. Под забрана е храната от категория фаст фууд. Задължително условие е спазване на питеен режим.

В денонощие трябва да се пият не по-малко от 2 литра течности. Изключват се чай, кафе, газирани напитки. Препоръчват се компоти от сушени плодове. Отвари и настои при бременност могат да се пият само при консултация с лекар.

Рискове и усложнения при бременност

Без правилно проведено лечение пиелонефритът може да доведе до последствия, опасни както за майката, така и за детето.

Заразяването на плода вътреутробно често води до пороци в развитието на детето. Ако на основа на заболяването възникне отлепване на плацента, се нарушава храненето на плода и се развива кислороден глад.

При пиелонефрит се увеличава опасността от преждевременно раждане. Увеличава се периодът на жълтеница при новороденото, наблюдават се нарушения във функционирането на имунната система.

При бъдещата майка пиелонефритът може да се усложни с гестоза, хипертония, бъбречна недостатъчност, инфекциозно-токсичен шок. В този случай износването на бременността става опасно за живота.

В най-тежките случаи е показно родоразрешение преди термина. Най-често това се случва при:

  • Липса на положителен ефект от лечението;
  • Липса на един бъбрек;
  • Ако протичането на бременността се съпровожда с тежка късна токсикоза;
  • При развитие на бъбречна недостатъчност;
  • Хипоксия, асфиксия на плода;

Решението за спешно родоразрешение се приема от консилиум от лекари, в които задължително влизат акушер-гинеколог, уролог и нефролог.

Раждане на фона на заболяването

Предпочита се естествен раждане с обезболяване. Секцио се извършва при тежко протичане и строги показания.

По време на хирургичната намеса съществува риск от разпространение на инфекцията от отделителната система в матката, а също и заразяване на детето.

Ако майката следва всички препоръки на специалистите, то раждането ще мине успешно. Рискът от усложнения при майката и детето ще се сведе до минимум.