Нежният вкус на плодовите желета е познат на всички нас от детството.
Малки и големи с удоволствие си го похапват, а и не само – предпочитат го и хората, повели битка с наднормените килограми.
Днес има огромно разнообразие от плодови желета по магазините – едноцветни и многослойни, с добавена на извара и мляко.
За съжаление, невинаги плодовите десерти по магазините са с натурален състав.
Обикновено рецептите включват оцветители, консерванти и овкусители.
Съвсем различно е домашното желе.
Каква са ползите за здравето от него?
Какви са ползите за здравето от плодовите желета?
В класическото домашно желе има 3 основни съставки – желиращо вещество, например, агар-агар, пектин или желатин, плодове и, най-накрая е захарта.
Много богато по състав.
В него се съдържат витамини, минерални вещества, органични киселини, дъбилни вещества, антоциани и др.
Въздействието на желето върху организма зависи от това какви плодове са включени в рецептата.
Например, вишнята положително влияе на сърдечно-съдовата система.
Използва се за профилактика на инфаркт, срещу високо кръвно, тромбози, стенокардия.
Освен това вишнята подобрява и чревната перисталтика, стимулира имунитета.
Но съжаление, в настоящия сезон трудно се намират вишни, а и по пазарите се откриват само около 20 дни в годината.
В сезона на ябълките не по-малко полезно е желето от ябълки.
Неслучайно ябълките се наричат природно лекарство.
Те спомагат за укрепване на капилярите и за намаляване на проницаемостта на стените на кръвоносните съдове, регулират функцията на ендокринната система и на сърдечния мускул.
Намаляват нивата на холестерола в кръвта, а също и спомагат за отделянето на излишните течности от организма и така предотвратяват отоците.
Не може да не се отбележи, че ябълките или по-точно растителните влакна, които съдържат, нормализират микрофлората, подобряват храносмилането и намаляват риска от запек.
Какво желиращо вещество да използваме в десерта?
• Пектин
Това е полизахарид, който се добива от плодове.
Представлява фино зърнест прах, който е бежов или светлокафяв на цвят, което зависи от плодовете, от които се добива.
Например, от ябълки и круши се получава по-светъл пектин, а при цитрусовите е обратно.
Попадайки във вода пектинът става като гъба, набухва и образува желева консистенция.
Днес се продават 3 групи пектин, сред които само високо- и нискометоксиметилирани.
Процесът на производство на вторите е доста по-сложен, затова и са на по-висока цена от първите.
Пектинът е много полезен за здравето.
Ускорява обмяната на веществата, намалява нивата на холестерол в кръвта, подпомага организма в отделянето на соли на тежки метали.
Освен това, пектинът подобрява чревната микрофлора и дори стимулира топенето на мазнините, което е особено важно за тези, които се борят с излишните килограми.
• Агар-агар
Също е желиращо вещество, добива се от кафяви и червени водорасли.
По магазините се предлага под формата на прах и тънки пластини.
Следва да се отбележи, че агар-агар е с уникален състав.
Съдържа голямо количество органични киселини, растителни влакна, минерали, белтъчини и витамини.
Особено много е йодът в желиращия компонент, което не се изненада, тъй като се прави от водорасли.
• Желатин
Най-разпространеното желиращо вещество.
Представлява кристален прах с кехлибарен цвят, добива се от рога и кости на едър рогат добитък.
Богат е на глутаминова и аспаргинова киселина, глицин, пролин, минерални вещества.
Благодарение на което желатинът въздейства положително на мозъка, помага при безсъние и раздразнение, нормализира психоемоционалното състояние.
Желатинът поглъща 6 пъти повече вода от собственото си тегло.
Освен това придава на желираните по-наситен вкус.