Какво е пневмония и защо е опасна

Пневмония е опасно заболяване, представляващо заплаха за здравето, а в някои случаи и на живота. Жените по време на бременност са още по-уязвими за усложнения, които могат да се отразят на здравето на жената и на плода. Затова е много важно своевременно да се забележат симптомите и бременната да започне помощ и лечение. Какви са особеностите на пневмония при бременност, рискови групи, възможни усложнения, особености на лечение?

Характерни симптоми

Бременността прави жените уязвими пред лицето на различни заболявания, което може да обясни понижената имунна защита. Това обяснява рисковете от усложнения на пневмония, влияещи на организма на майката и на плода.

Лекарите отбелязват, че при проява на тревожни симптоми е необходимо да се търси помощ. Сред тях са симптоми на:

Симптоми на простуда и на грип

Запушен нос, болки в гърлото, повишение на телесната температура, кашлица. Незабавно получаване на медицинска помощ е необходимо в случай, ако проявлението на симптомите се усилва.

Проблеми с дишането

Това може да бъде затруднено или ускорено дишане, задух.

Намалена работоспособност

Промени в настроението, апатия, намаляване на работоспособност, лесно уморяване.

Поява на болки в гърдите, усилване на кашлицата

Това са само няколко основни симптома на пневмония. Но дори появата на един от тях, в случай ако симптомите на простудата не преминат дълго време, е необходимо да се направи консултация със специалист.

Усложнения по време на дишането

Пневмония – това е тежко заболяване, което може да стане причина за опасни усложнения, влияещи както на здравето на жената, така и на плода. Рисковете и тежестта на усложненията се повишават в случай на липса на лечение.

Пневмонията по време на бременност може да доведе до понижаване на нивото на кислород в организма, следователно плодът страда от хипоксия, с всички произтичащи от това последствие. Освен това, поради което понижената функция на имунната защита значително повишава вероятността от разпространение на инфекцията от белите дробове към други органи и системи.

В някои случаи, пневмонията при бременност може да стане причина за следните усложнения:

  • Преждевременно раждане;
  • Раждане на дете с ниско тегло;

Много жени се опасяват, че силната кашлица по време на бременност може да стане причина за травми на детето. Всъщност, това опасение е безпочвено. Плодът е в околоплодни води, които действат като амортисьор, и го предпазват от кашлица, вибрации, шум и дори от натиск.

Много по-опасно е наличието на инфекция в организма, а също и изменението във функцията и работата на майчиния организъм.

Причини и фактори за риска от пневмония при бременност

Бременността сама по себе си увеличава вероятността от пневмония при жените. Дори баналната простуда в крайна сметка може да завърши с пневмония, особено ако липсва лечение и действат предразполагащи фактори, а те са доста.

Първо, това е понижената функция на имунна защита. Второ, растящата матка спомага за известно намаляване обема на белите дробове, което създава повишено натоварване на тях.

Какво лечение се предлага

Тактиката на лечение се определя индивидуално и зависи от възбудителя – вирус или бактерии. Повечето методи, които могат да бъдат използвани при лечение на пневмония по време на бременност, се смятат за безопасни. А своевременното поставяне на диагнозата позволява бързо справяне със симптомите, ограничаване на възпалението и следователно избягване на усложнения.