35 души, чийто живот е неразривно свързан с мобилни устройства и Интернет, прекарали 4 дни на абсолютна цифрова диета. И това дало няколко интересни резултата.

На провеждането на необичайния експеримент се решила Кейт Ансуорт – собственик на компания, разработваща умни ювелирни изделия – медальони и пръстени, които правят съвременните технологии по-малко натрапчиви и по-невидими, като така помагат да се намери по-добър баланс между реалния и цифровия живот.

Аксесоарите се синхронизират със смартфона и уведомяват техния собственик само за някои известия от най-важните контакти.

Ансуорт вижда своята компания като изследователски център, който изучава цифровите навици на хората и тяхното влияние върху нашия живот.

И така 29-годишната британка кани 35 директори и предприемачи да отидат в Мароко, където да почувстват раздялата с цивилизацията. 5 неврофизиолози тайно наблюдавали всички случващо се.

В първия ден от пътуването участниците се запознали един с друг в престижен хотел, където имали свободен достъп до своя смартфон.

Следващите 4 дни групата прекарала в мароканската пустиня в условията на пълна цифрова детоксикация.

Учените наблюдавали всеки аспект от поведението на хората, като детайлно изучавали изражението на лицата им, физическите движения и общуването между тях. И ето какво успели да видят.

1. Подобряване на осанката и укрепване на взаимоотношенията

След 3 дни цифрово „въздържание“ стойката на хората забележимо се одобрило. Участниците престанали да отпускат главите си към екраните на умните телефони и започнали да гледат напред.

Горната част на тялото се разкрила, раменете се разделили, а гръбнакът се изправил. Участващият зрителен контакт способствал за по-тясно познанство. По време на разговорите хората се отпускали и отнасяли един към друг е по-внимателно.

2. Подобряване на комуникацията

Откъсването от търсачките силно променила хода на разговорите. В наши дни хората, без да се замислят, влизат в Гугъл да търсят отговори и най-несъществените въпроси.

Обикновено по тази линия на обмен мненията се прекъсват. Без достъп до Интернет доброволците продължавали да споделят своите съображения по повдигнатата тема, което често прераствало в шеги, ролеви игри и занимателни истории.

Колкото повече беседи, толкова по-силни междуличностни връзки. Участниците започнали да разбират как мислите им се възприемат от другите хора. Общуването станало нестандартно, увлекателно и запомнящо се.

3. Подобряване на паметта

Даже за няколко дни без технологии участниците започнали по-лесно да запомнят второстепенни детайли един за друг, например имена на далечни роднини, които по няколко пъти били напомняни по време на диалози.

Според учени пълноценното участие в разговорите помагало на мозъка по-лесно да обработва и запомня нова информация.
Мобилните устройства ни отучиха да съхраняваме данни, които на пръв поглед изглеждат незначителни.

Макар и именно те да играят важна роля в задълбочаване на връзките между хората.

4. Подобряване качеството на съня

По време на експеримента участниците спели не по-дълго от обичайното, но забелязали, че сутрините се чувствали по-отпочинали и възстановени.

Невролозите обясняват този ефект, че синият цвят на екрана потиска образуването на мелатонин – хормон, който отговаря за това на човек да му се приспи.

5. Подобряване на възприятието за живота

Дори малко време, прекарано офлайн, помогнало на участниците да преразгледат своите планове за бъдещето. Навярно, това бил най-силният резултат.

Някои се решили да променят кариерата си или отношенията, някои коригирали своите възгледи за здравето и спорта.