Подагра – често я наричат кралската болест, известна е отдавна, описвана е още от Хипократ. Днес тази болест се среща при 3-ма на хиляда, като основно страдат мъжете. Фактически това е ставно заболяване.

Как се проявява подаграта на стъпалата, кой се намира в рисковата група и как може да се предотврати развитието на заболяването.

Каква е същността на проблема

Подагра или подагричен артрит – това е системно хронично заболяване, обусловено от излишък на пикочна киселина в кръвта.

Резултатът е развитие на възпалителен процес в ставите, който се съпровожда със зачервяване и със силни болезнени усещания.

За подагра на стъпалата говорят, когато болезнените усещания и високата концентрация на пикочна киселина се наблюдават именно в ставите на стъпалата. И това се превръща в голям проблем, тъй като на човек му е трудно да ходи, което с времето може да доведе до обездвижване.

Причините за тази патология, както отбелязват специалистите, са доста разнообразни. Така, например, те се крият в нарушенията на пуриновия обмен, могат да са генетично определени или придобити.

Прекаляване с бирата, алкохола, месните и мазните храни, особено на пушените, преяждането способстват за развитие на подагра.

В миналото се е смятало, че проявленията на подагра, включително и в областта на стъпалата, са били характерни за мъже над 40 години, и жени, навлезли в период на постменопауза.

През последните години заболяването доста се подмлади, и по-често се развива при мъже след 30-годишна възраст.

Жените по-рядко страдат от подагра, като при тях е по-вероятно развитие в периода на постменопауза.

Съществува и определен списък със заболявания, които водят до отлагане на соли в областта на ставите на стъпалата. Към тях се отнасят и следните патологии. Сред тях са следните заболявания:

  • Захарен диабет като заболяване, което влияе на всички метаболитни процеси;
  • Бъбречна недостатъчност;
  • Хепатити с хроничен характер на протичане;
  • Исхемична болест на сърцето;
  • Атеросклероза на кръвоносните съдове и други не по-малко сериозни заболявания.

При подагра най-често страдат ставите на стъпалата, особено ставата на големия пръст на крака. Това е свързано с подлагането на деформации на ставите на стъпалата, различни видове плоскостъпие.

От подагра страдат също и коленните, лакътните стави, на ръцете, но рядко.

Как се разпознава

Пристъпите на подагра се появяват внезапно и предимно вечерта и през нощта. Основният признак е силен болков синдром, болката остро нараства в рамките на 8-12 часа, силно зачервяване и отоци в областта на засегнатата става.

Възможно е да се наблюдава втрисане, повишава се температурата

Да потърпим и да се надяваме, че ще мине от само себе си, няма смисъл. Болката сама няма да затихне. Без лечение има голяма вероятност засегнатите стави да започнат да се разрушават.

Как се лекува подагра

Първо следва да се обърнем към личния лекар веднага щом се появи болка и да се опитаме да неутрализираме болката. За тази цел се изписват обезболяващи и специални противовъзпалителни препарати.

Освен това е необходима корекция на хранителния режим. Налага се диета, която изключва алкохол, мазни, местни и рибни, колбаси, сланина, консерви, месни бульони, бобови, шоколад, кафе, какао, силни чайове, да се ограничи приема на млечни продукти, спанак, патладжани, захарни изделия, също трябва да се спрат.

Спазването на диета за лечение на подагра е от ключова роля.

Също може да се използва и народна медицина, която помага за облекчаване на болките в краката. С много добър възстановява баланса на киселини и основи в организма сок от лимон, а витамин С, който се съдържа в цитрусовите, усилва ефекта.

Желателно е да се увеличи потреблението на ябълки до 4-7 на ден, тъй като пречистват организма и способстват за разтваряне на излишъка от пикочна киселина.

Добре е да се консумират лук и чесън, тъй като те са с противовъзпалително действие.

Самолечението обаче е недопустимо, особено що се отнася до толкова сериозно заболяване, затова народната медицина може да се използва като допълнение на основната терапия, която е предписана от лекар, с който се съгласува.

Рискова група

Заболяването днес се среща по-рядко, съществува обаче рискова група, която то застрашава с висока степен на вероятност. В нея влизат:

  • Злоупотребяващи с алкохол;
  • Незнаещите какво е това умерено в храненето;
  • Страдащи от наднормени килограми;
  • При хронични заболявания на бъбреците и на черния дроб.

Първото, което трябва да се подагра, е да преразгледаме своите хранителни навици и да се заемем с профилактика на заболяването.

При подагра е важно да се прави профилактика на плоскостъпие, тъй като възниква деформация на големия пръст на крака.

Профилактични мероприятия

Въпросите за профилактиката, както става ясно и от написаното по-горе, излизат на първи план. В случая с подаграта е по-добре да се постараем да предотвратим развитието на силна болка, отколкото да се измъчваме от нея с години.

Необходимо е стабилизиране на показателите на пикочна киселина в кръвта, намаляване на кристалните отлагания по ставите, които са причина за силните болки.

Подаграта не възниква от нищото, а е вследствие на цял букет от хронични заболявания. Необходимо е да се заемем с тяхното лечение и профилактика.

Освен това следва навреме да изследваме стъпалото. Още повече, че днес не е толкова трудно. Например, можем да поискаме от личния лекар да ни даде направление за ортопед-травматолог.

Специалистът проверява външния вид на стъпалото, изучава степента на плоскостъпие и дава своите препоръки за коригиране, което също ще помогне да не се измъчва от болки и ще ни позволи да избегнем сблъсъка с това опасно заболяване, каквото е подаграта.

За съжаление, понякога, каквото и да правим, е възможно то да се обостри, и това може да се случи точно в предстоящия преходен сезон.

Тогава е необходимо е да се направи консултация с избрания специалист, който да назначи най-подходящите лекарства за конкретната ситуация.