Съвсем скоро откриват плажния сезон, може би остава около месец до неговото начало.

Едни започват диети, други със сутрешни кросове, а трети съвместяват приятното с полезното и избират комплексен подход – правилно хранене и масажи.

Така кожата и мускулите се тонизират, неусетно влизаме във форма. А ако това се допълни с редовни физически натоварвания, то ефектът ще бъде още по-добър – кожата ще стане еластична, гладка, а мускулите стегнати, а формите на тялото още по-съблазнителни.

Ефективни ли са масажите и какви изменения да се очакват

Как стане гладка кожата – истината за масажа

Масажът е метода за борба с дефекти на кожата в проблемни участъци – целулит по седалищните части, сухота и липса на тургор.

Правилният масаж на кожата е прекрасно спомагателно средство, а не вълшебна пръчица, с размахването на която всички мазнини се разтопяват.

Много жени мечтаят да открият чудодеен метод за борба с наднорменото тегло и с целулита, но от масажа не може да се очаква подобен ефект.

Известно отслабване чрез намаляване на обиколките може да се забележи след 5-6 масажа. Проблемните зони леко намаляват и кожата придобива по-здрав вид. Но тези видими изменения са не защото масажът не е повлиял на самата подкожна мастна прослойка.

Всъщност те са обусловени от мощния дренаж на лимфата и излизане от клетките на застоялата се течност.

Основна задача на антицелулитния масаж като процедура не е въздействие на самата мастна тъкан, а усилване на активацията на кръвообращението от тъканите и стимулация на процеса на разграждане на мазнини.

Отделят се и токсини от тъканите, обогатени с полезни вещества, подобряване в клетките на кислородния обмен. Резултат от тези процеси е същественото подобряване на състоянието на кожата, подобряване на нейния цвят.

Постигането на съществено подобряване на подкожния мастен слой е възможно благодарение на комплексния подход – масажи, преминаване към правилно хранене и физически натоварвания.

Правилно хранене – препоръки

Правилното хранене не трябва да се разглежда като диета, предполагаща изтощаване на организма с нискокалорична храна.

Това е по-скоро начин на живот, който позволява привеждането в норма на метаболитните процеси, стимулиране на правилно храносмилане и по-бързо „отделяне” на ненужните хранителни остатъци.

Режимът на хранене за периода на масажните сеанси е добре да се съгласува с диетолог.

Опитният специалист ще спомогне за съставяне на индивидуално балансирано, максимално полезно и ефективно меню, което отчита всички особености на организма и начина на живот.

Но не следва да се разстройваме, ако нямаме възможност да се обърне за съвет към диетолог.

Във всеки случай можем да се възползваме от общите препоръки по правилно хранене. Те изглеждат по следния начин:

  • Изготвяне на график и строгото му спазване;
  • Премахване от менюто на повечето вредни храни – захарни изделия, бисквити, газирани напитки, полуфабрикати и др.
  • Свеждане до минимум потреблението на захар и на сол.
  • Справяне с вредните навици – спиране на цигарите, ограничава се употребата на алкохол.

Необходимо е да се организира правилен питеен режим, минимум трябва да се изпиват по 1.5 литра течност дневно.

Вода трябва да се пие през деня, като е желателно основното количество да се пие в първата половина на деня, за да се избегне появата на отоци следващото утро.

Правилното хранене по часове, питеен режим – например, чаша вода на всеки 1.5 часа, но не веднага след ядене и поне минимални физически натоварвания със сигурност ще спомогнат за бързо влизане във форма за предстоящия плажен сезон.

Какви храни са най-полезни за лятната подготовка на кожата

За максимум резултати от масажните процедури е необходимо да се ядат повече храни източници на витамини и микроелементи. Важно е храненията през деня да са минимум 5 и винаги трябва да са по едно и също време.

Най-калоричните и засищащите трябва да се ядат през първата половина на деня, а за вечерта да се оставят по-леките и тези, които бързо се усвояват.