Свежият и хладен аромат на ментовия чай помага като чудесно средство за освежаване на дъха, но неговите положителни качества изобщо не се изчерпват с това.

Без значение дали купувате билката от местния магазин или я берете от собствената си градина, ментовият чай носи редица положителни качества за храносмилателната система и има доста положителни характеристики като хранителна стойност.

Ако искате да използвате ментов чай с лечебни цели, преди това се консултирайте с вашия доктор.

Хранителна информация

Ментовият чай има известни хранителни качества, но все пак те не са много високи. За всеки 140 милилитра ментов чай вие поемате само една единствена калория.

По-голямата част от тази малка хранителна стойност е въглехидрат (0,4 грама за порция). От останалата част 0,1 грама е протеин и 0,1 грама е мазнина.

Ако добавите към напитката сметана, мед, мляко или захар, това значително ще увеличи хранителната стойност. Ако пропуснете подсладителите обаче, ментовият чай ще бъде един перфектен избор за ежедневна напитка с изключително ниска калоричност.

Антиоксиданти в ментовия чай

Пийте ментов чай за да увеличите нивото на антиоксиданти във вашето тяло. Проучвания представени през август 2006 година пред “Phytotherapy Research” показват, че този чай е изключително богат на антиоксиданти.

Антиоксидантите в тази напитка ще защитят вашата кожа и органи от вредното влияние на свободните радикали, което може да се отрази много силно на вашето тяло в способността му да бори сърдечносъдовите заболявания и раковите клетки.

Ползи за страдащите от синдрома на раздразненото черво

Страдащите от синдрома на раздразненото черво често страдат от стомашни крампи и диария, но редовната консумация на ментов чай може до голяма степен да облекчи тяхното състояние.

Изследване, публикувано в брой на списание "Prescrire International" от юни 2008 г. отбелязва, че маслото от мента и ментовият чай намаляват честотата и остротата на тези симптоми.

В допълнение, този чай не показва сериозни странични ефекти. Все пак, ако сте решили да консумирате ментов чай с цел облекчение и лечение на синдрома на дразнимото черво е препоръчително преди това да се консултирате с вашия лекар.

Облекчава лошото храносмилане

Болката в стомаха може да причини неприятен дискомфорт когато сте яли нещо, което не ви понася. Ако имате подобни проблеми, чаша ментов чай може да ви донесе така желаното облекчение.

Изследвания показват, че благодарение на ефекта върху жлъчния поток, ментовият чай помага на храната да преминава през тялото по-ефективно. Това може да бъде особено полезно за вас и ефективно ако сте яли нещо по-мазно, тъй като жлъчният сок спомага усвояването на мазнините.

Съображения за сигурност

Бъдете внимателни когато става въпрос за пиене на ментов чай в случай, че имате киселини в стомаха, гастроезофагеална рефлуксна болест или хиатална херния.

Уебсайтът на Университета на Мериленд съобщава, че тази билка може да се разхлаби мускула, който свързва стомаха към хранопровода, а това действие може да позволи на стомашната киселина да достигне до хранопровода и да предизвика усещане за парене. Консумирането на този чай също може да влоши състояния свързани с камъни в жлъчката.