Директорът на Белодробна болница в Благоевград поиска да бъде повишена цената на клиничната пътека за лечение на пневмония.

Плащат двойно за фарингит от COVID-19, а за пневмония по-малко

Оказва се, че клиничната пътека за лечение на фарингит е на по-ниска цена от тази за лечение на най-опасното усложнение на COVID-19, каквото е пневмонията.

НЗОК плаща на болниците да лекуват болни от COVID-19 пневмония по 766,70, за възпаление на гърлото, също предизвикано от коронавирусна инфекция, или доста по-лека форма на протичане.

В Белодробната болница в Благоевград към момента са хоспитализирани около 30 души. Област Благоевград през последните седмици е своеобразен епицентър на COVID-19 пандемията.

Нарастването на потока от COVID-19 заболели в болничните отделения през последните седмици разкри неправилното определяне на цените на клиничните пътеки за повечето заболявания, което съответно води до финансово натоварване на лечебните заведения.

Как се влиза по клинична пътека фарингит с COVID-19

От 1 август 2020 г. влезе в сила анексът към Националния рамков договор за медицинските дейности, съгласно който всички клинични пътеки бяха повишени с 10% и допълнително с твърда сума от 20 лв.

Двойно бе увеличена цената само на клинична пътека 104, по която се лекуват инфекциозните заболявания. И директорът на Белодробната болница в Благоевград посочи, че не е против това увеличение, но защо тогава, когато се касае за пневмония от COVID-19 НЗОК плаща близо 500 лв. по-малко.

Проучването показва, че за да се мине по тази клинична пътека трябва болният да е с най-малко 3 дни с температура 38-39 градуса или с диария, която е силно изразена.

От друга страна обаче тези, които са само с температура и с лека диария не влизат в болница, а се лекуват в домашни условия. Пневмонията е сред най-тежките усложнения на COVID-19, а за нея се плаща по стандартна клинична пътека, чиято цена само е повишена с 10%, а не удвоена.

Тук може би щеше да е редно от Българския лекарски съюз да забележат тази разлика в цените на двете клинични пътеки и да предложат корекции на Националния рамков договор.